RIPOSTER

Így néz ki most Göncz Árpád sírja! Egy éve hunyt el

Tavaly október 6-án halt meg a volt államfő, az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírja az életét is jellemző szerénységre utal, virágok és mécsesek borítják.

Magyarország első köztársasági elnöke a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legnépszerűbb politikusa volt, 94 éves korában hunyt el 2015. október 6-án. Göncz Árpádot nemzetközi szinten is gyászolták, temetésén több ezren jelentek meg: a tisztelői, barátai és családtagjain kívül közjogi méltóságok is lerótták kegyeletüket.

Az egykori államfőt végakaratának megfelelően az Óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra a temető azon részen, ahol többek között Bibó István is nyugszik, akivel 1957-ben együtt tartóztatták le Göncz Árpádot.

A %% is kint járt az Óbudai temetőben csütörtökön, a volt köztársasági elnök halálának évfordulóján több mécses és virág borította a szerény sírt.

Sokszor járnak ki Árpi bácsihoz, többen megállnak a fejfánál egy percre

– mondta a %%-nak a temető egyik alkalmazottja, aki úgy tudja: a család egyelőre nem tervez síremléket.

Ha valamikor mégis lesz, az is biztos az életére jellemző szerénységet fogja majd tükrözni

– merengett a gondnok.

Göncz Árpád politikai pályafutása előtt íróként és műfordítóként dolgozott, ő fordította többek között A Gyűrűk ura trilógiát. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani börtönre ítélték, majd 1963-ban amnesztiával szabadult. Három kormányzat idején is volt államfő, majd 2000-től visszavonultan élt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?