RIPOSTER

Így ment tönkre ez a legendás hely Budapesten

Bezárják a diákprogramok és romantikus, csillagnéző randevúk kedvenc helyszínét - lehet, hogy örökre! Hiába nyújt a budapesti Planetárium évente százezer látogatónak feledhetetlen élményt, a lerobbant épülettel, elavult technikával nem mûködhet így tovább.
  • Szerző: Ripost

Bécsig kell majd utazni, ha valaki planetáriumba szeretne menni, miután az utolsó iskolai hét után, június 18-án bezár a budapesti intézmény, ami 1977 óta áll a Népligetben.

"Ma reggel az első előadásunk 350 látogatóval, telt házzal zajlott, folyamatosan jönnek. Nem mertünk júniusnál tovább tervezni, megszakad a szívünk, de úgy döntöttünk, be kell zárnunk, amíg nem rendeződik a helyzet" – mondta a %%-nak Lőrincz Henrik csillagász, előadó.

Az épületet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat üzemelteti, de nincs pénze a felújításra.

Az elmúlt két év viharai miatt többször le kellett zárni az épületet, több helyen megbomlott a tetőszerkezet, a látogatói körfolyosó, a ruhatár, a női mosdó fülkéi tönkrementek, tavaly az életveszélyes részeket leválasztották. A viharok pusztítását csak kisebb javítási munkákkal tudták elfedni, de ez csupán tűzoltás.

Ha még több részletre vagy kíváncsi, elolvashatod a napilap pénteken megjelenő számában, ahol gyönyörű fotóösszeállítást is találsz a Planetárium dicső múltjáról és szomorú jelenéről!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?