RIPOSTER

Igazolványcserével kezdődik az új év. Csak egy maradhat!

Óriási változás jövőre, hogy teljesen új igazolványra cserélik a lejáró személyiket. Az új kártya sok másikat pótol.
  • Szerző: Ripost

Amennyiben január elseje után lejár a személyid, akkor jó, ha tudod, hogy alaposan átalakított igazolványt kapsz a hivatalban. Az újfajta kártya ugyanolyan méretű lesz, mint a jelenlegi, azonban sokkal több mindent elintézhetsz vele, és sokkal rövidebb ideig kell sorban állnod.

Az igazolvány a személyazonosságod ellenőrzésén túl elektronikus aláírásra is használható lesz. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden alkalommal elmenned a hivatalba, ha alá kell írni valamit. Az e-aláírás ezt helyettesíti. Ez az egyetlen igazolvány lesz a TAJ-kártyád, és rajta lesz az adóazonosító számod is, tehát

nemcsak a rendelőben, de az adóhivatalban is ezt kell majd felmutatnod.

Sőt, ez helyettesíti a lakcímkártyát, és akár diákigazolványként is használható lesz.

Az adataidat egy chipen fogják tárolni,  ez így biztonságosabb, és ez lesz az alapja az elektronikus ügyintézés elterjesztésének. A kártya biztonságát úgy növelték még, hogy egyszerre csak egy funkciója lesz használható, így akadályozzák meg, hogy egy időben több adatunkhoz is hozzáférhessenek.

Előnyei egyértelműek lesznek. Az ügyintéző sokkal jobban figyelhet rád, hiszen nem kell adatok tömkelegét begépelnie, azok egy szempillantás alatt leolvashatóak a kártyáról. A közúti ellenőrzések is rövidülhetnek, mert nem kell az adatainkat egyesével megadni, vagy a rendőrnek telefonon lekérdeznie azokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?