RIPOSTER

Hortobágyi tűzvész: Egy valami még nem derült ki a tragédiáról

Több száz hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében, pénteken már helikopterekkel oltottak. Sok madár és kisállat élőhelye semmisült meg, de pontos számadatokat még nem tudni az elhullott állatokról.
  • Szerző: RIPOST

Ahogy a %% is beszámolt róla, több száz hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. A csütörtökön délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is érkezett a helyszínre. Péntekre 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és összesen több mint ezer hektár volt veszélyben.

Lakott területet azonban nem veszélyeztetett a tűz, viszont a nemzeti park különleges élővilágában viszont keletkezhetett kár.

"Egyelőre még nem kezdődött meg a kárfelmérés, azt már tudjuk, hogy 600 szarvasmarhát sikerült kimenekíteni. A területen élő egyéb állatok közül viszont vélhetően több fiatal réti fülesbagoly, csíkosfejű nádiposzáta, kék és vörös vércse, szürke és vörös gém, a nyári ludak és a hamvas és barna réti héja is veszélyben voltak a tűzben. Már lejárt a fészkelési idejük, talán időben el tudtak menekülni, viszont a fészkelőhelyük így a jövő évre csökkent"

- nyilatkozta a %%-nak Déri Balázs.

A Hortobágyi Madárkórház tagja elmondta, hogy a gyepen élő állatok közül a keleti sünök, ürgék, gyíkok és békák is nagy számban áldozatául eshettek a pusztító tűznek, viszont ilyenkor felszínre kerülnek az ürge- pocokjáratok, aminek a vércsék, héják és gólyák örülnek igazán.

A nemzeti park szakemberei a hétvégén folytatják a puszta élővilágában keletkezett károk felmérését, a madárkórház pedig felkészülten várja a sérült állatokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?