RIPOSTER

Horrorbaleset az M1-esen: Vádat emeltek a román sofőr ellen

A kocsi jobb első ülésen utazó utasa a helyszínen életét vesztette. Több év börtönt is kaphat az autó vezetője!
  • Szerző: RIPOST

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy román férfival szemben, aki az általa vezetett autóval 2017 januárjában az M1-es autópályán figyelmetlensége miatt ütközött egy korábban elszabadult pótkocsival. A baleset előzményeként ismert, hogy két éve egy éjjeli órán az M1-es autópályán Budapest felé tartott egy személyautókat szállító teherautó, melynek bal hátsó gumiabroncsáról – korrózió miatt – a futófelület leszakadt, a jármű iránytartását vesztette és levált róla a pótkocsi, amivel összeütközött. A járműszerelvényről mindkét szállított személyautó az úttestre borult.

A teherautó sofőrje a baleset elkerülése érdekében bekapcsolta az egyik leesett autó vészvillogóját és kézilámpával körkörös mozdulatokat téve állt mellette, miközben a leállósávban megállt mellette egy másik autó, melynek vezetője és utasa is – fényvisszaverő mellényben – a sofőr segítségére sietett. A leállósávban kialakult egy négy-öt autóból álló kocsisor.

Ekkor érkezett a baleset helyszínére egy ugyancsak román férfi által vezetett személyautó két utassal. Az autó vezetője figyelmetlensége miatt kb. négy és fél másodperces késéssel észlelte a forgalmi helyzetet és – a fékezése ellenére – 74-80 km/h-val haladva frontálisan nekiütközött a pótkocsi oldalának.

A személyautó jobb első ülésen utazó utasa a helyszínen életét vesztette. A hátul utazó utas kb. 90 nap alatt gyógyuló zúzódásos tüdő- és agysérüléseket, valamint szegycsonttörést szenvedett el, míg a vezetőnek ugyancsak csonttöréses sérülései keletkeztek.

 A személyautó vezetője a KRESZ azon rendelkezését nem tartotta be, amely szerint olyan körültekintéssel kell közlekedni, hogy az a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. A vádlott terhére rótt halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?