RIPOSTER

Holnaptól jön az új 500 forintos, de sok minden más is változik péntektől

Február 1-jétől kerül forgalomba az új 500-as bankó, ezzel befejeződik a papírpénzek megújítása. A régi ötszázassal még októberig fizethetünk. De sok minden más is változik az életünkben februártól.
  • Szerző: Ripost

Ráncfelvarráson esett át a Rákóczi Ferenc képmását viselő ötszázas, holnap kerül forgalomba az új, még pirosabb és még biztonságosabb bankó, bár hivatalosan már tavaly nyár óta fizethetnénk vele. A több hónapos átfutási időre azért volt szükség, hogy a kereskedők felkészülhessenek a váltásra, és a pénzelfogadó automatákat is átállítsák. A %% kérdésére a MÁV azt válaszolta, hogy felkészítették a jegykiadó automatákat az új papírpénz elfogadására. Több étel- és italautomatát üzemeltető céget is megkérdeztünk, azt állítják, ők is átállították a berendezéseket. Az eddig használt, fakóbb színezésű bankjegyekkel október 31-ig fizethetünk, utána már csak a bankokban és a postahivatalokban válthatjuk be 3 évig. A Magyar Nemzeti Bank még húsz évig beváltja.

Holnaptól már csak a 2019-es matrica érvényes

Péntektől érvénytelenné válnak a 2018-as autópálya matricák és éves parkoló előfizetések. Aki tavalyi matricával hajt fel valamelyik sztrádára, az pótdíjazásra számíthat. Az idei díjak nem változtak, a megyei éves matricák ötezer forintba, az éves országos matrica 42980 forintba kerül. Új matricát legegyszerűbben telefonon, neten vagy benzinkúton válthatunk. Az éves parkolási előfizetéseket is meg kell újítani holnapig, a 2019-es parkolási matricákat az önkormányzatok ügyfélszolgálatán illetve parkolási cégénél lehet kérni.

Változnak a postai díjak

Holnaptól megváltoznak a küldemények súly szerinti kategóriái és emelkedik bizonyos postai szolgáltatások ára. Az 50 grammos levelek díja, valamint a 30 és 50 grammos küldemények elsőbbségi kezelése 5-5 forinttal emelkedik. Az ajánlott levél feladási ára 320 forintról 350-re emelkedik, míg a tértivevény 220-ról 240 forintra. A Magyar Posta az emelés mellett súlykategóriákat is összevon, a korábbi hét helyett csak négy lesz.

Új Babakötvény jön

Február elsején indul az új Babakötvény sorozat, ami 5,8 százalékos kamatot fizet. Az Államadósság Kezelő Központ az új, 2038/S jelű sorozatot 10 milliárd forint értékben bocsájtja ki. Az eddig kiadott sorozatok kamatozását is megemelik az 5,8 százalékra, vagyis holnaptól ennyi kamatot fizetnek a befektetésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?