RIPOSTER

Holnap már nyílik a karácsonyi vásár Budapesten

Forralt borozás helyett pólóban fagyizunk idén a karácsonyi vásárban? Milyen ünnep ez? Bár még plusz 20 fok van, holnap hivatalosan is megnyit a legnagyobb budapesti karácsonyi vásár.
  • Szerző: Ripost

Európában először nálunk nyit meg a legnagyobb karácsonyi vásár – de nem mondhatjuk, hogy ünnepi a hangulatunk. Furcsa látni a feldíszített karácsonyfát egy szinte nyárias napon. Ráadásul a következő két hétben még ugyanilyen jó idő lesz az előrejelzések szerint: mától egész jövő keddig napsütésre és 17-18 fokos melegre is számíthatunk délutánonként!

Most még munkások dolgoznak gőzerővel a bódékon, illetve az árusok egy része már pakolja a portékáját, de pénteken, november második hétvégéjén már vásárlókra számítanak a kereskedők.

„Szerda óta szerelünk és pakolunk, pénteken már nyitunk. Nagyon furcsa ilyen kellemes időben dolgozni” – mesélte a %Ripost%-nak egy kézműves standnál Zsolt, az egyik árus.

Egy másik árus már a tartókosarakat rendezgeti a délelőtti nyárias időben. Ezekbe szép színes mézeskalácsok fognak kerülni. Kulifai Boldizsár évek óta jelen van a Vörösmarty téren.

„Évek óta kijövünk mézeskalácsot árulni a családommal. Bár idén mintha egy héttel korábban kezdődne a vásár, az emberek jó része még pulóverben mászkál a környéken” – mondta lapunknak Boldizsár.

A szokatlan meleg és a korai kezdés miatt a járókelők is csodálkoznak.

„Furcsa ez a kellemes időjárás, máskor ilyenkor már mindenki nagykabátban jön és megy, furcsa lesz így a vásár” – csodálkozott Kriszta, aki barátnőjével sétált át a Vörösmarty téren.

Kriszta barátnője, Tessza szerint viszont mindig ez lesz, lassan már megszokjuk, hogy melegben karácsonyozunk…

„Kellemes, őszies az idő, de az árusok már pakolnak ki a karácsonyi vásárra. Az árusokkal pedig jön a tömeg is, nehéz lesz keresztülmenni naponta a téren. De hát ilyen egy karácsonyi vásár” – mondja mosolyogva.

Tényleg ilyen, de mi azért nehezen tudjuk megszokni, hogy 20 fokban karácsonyozunk. Már tavaly is nagyon korán, Szenteste előtt 45 nappal, november 10-én nyitotta meg kapuit a budapesti Vásár. Tavalyelőtt november 11-én, 2015-ben november 16-án, az azt megelőző két évben pedig november 28-án, illetve 27-én nyitott a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár.

Magyar karácsonyi vásárok:

Pécs: november 30. - december 24.

Székesfehérvár: november 30. - december 23.

Szeged: november 23. - december 24. 

Győr: november 30. - december 23.

Debrecen: november 24. - december 23.

Szombathely: november 23. - december 24.

Sopron: december 1.-23.

Kecskemét: december 1.-24.

Eger: november 24. - december 24.

 

Hol mikor nyitnak a karácsonyi vásárok Európában?*

Bécs                       November 16.

Göteborg              November 16.

Koppenhága        November 17.

Párizs                     November 22.

Strasbourg           November 23.

Amszterdam        November 29.

Brüsszel                November 30.

Nürnberg              November 30.

Prága                      December 1.

*Minden nagyvárosban jó néhány hatalmas vásár van, a listára a legkorábban nyitó, illetve a központi vásárt írtuk

Még nem nyitott ki a műjégpálya
November közepén  szokott kinyitni a fővárosban a Városligeti Műjégpálya, de idén olyan meleg van, hogy még biciklizni lehet a jég helyén. Az üzemeltetők még nem is tudják megmondani, mikor nyitnak, csak annyit ígérnek, hogy várhatóan november második felében – kivéve, ha még akkor is túl meleg lesz…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?