RIPOSTER

Gyászol a magyarság, elhunyt a kisebbségi jogok védelmezője

Elhunyt a diaszpórában élő amerikai magyarság és a Kárpát-medence kisebbségi magyarságának jogaiért harcoló Hámos László. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményben emlékezett meg a Magyar Emberi Jogok Alapítvány társalapítójáról és elnökéről.
  • Szerző: MTI

"Megrendüléssel értesültünk Hámos László, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke haláláról.

Személyében a diaszpórában élő magyarság kiemelkedő alakja távozott közülünk, aki a világban szétszórtságban élő magyar közösségek megmaradásáért folytatott küzdelem élharcosa volt.

Több mint négy évtizedes fáradhatatlan, áldozatos munkájával elévülhetetlen sikereket szerzett nem csak az amerikai, de az erdélyi, kárpátaljai és a Kárpát-medence többi régiójában élő magyarság megőrzése, jogvédelme és magyar identitásának megerősítése területén.

A határon túli magyarok emberi jogi helyzetének folyamatos figyelésével, a jogsértésekkel szembeni rendszeres és határozott fellépéssel, a külhoni magyar kultúra és oktatás támogatásával nagyban hozzájárult a magyarság határok feletti összetartozásának erősítéséhez, a tengerentúli és a Kárpát-medencei magyar közösségek közötti szálak szorosabbra fűzéséhez.

Hámos Lászlót saját halottunknak tekintjük. Együttérzéssel osztozunk családja és a magyar diaszpóra közösségeinek gyászában" - áll Semjén Zsolt közleményében.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?