RIPOSTER

Friss hírek az ebola vírussal megfertőződött magyar tudós állapotáról

Állatkísérlet közben szúrta meg magát az ebola-vírusával szennyezett tûvel egy magyar kutató Budapesten.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ahogy a %% is beszámolt róla, filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában múlt pénteken, de szerencsére továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát.

A karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap

- hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában szombaton.

A csatorna tudósítójának Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de ha a 10. napig nem jelentkeznek a tünetek, nagy valószínűséggel nincs baj. Hozzátette, a kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap.
 

A három hét alatt minden nap vért kell tőle venni

- közölte a főorvos.

Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben áll megfigyelés alatt, az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek nála - írta közleményében az OKI.

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent".

A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?