Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.07.15.

Fordulat a Fenyő-ügyben: nem lehet vádat emelni, de van megoldás

P. Tamás ellen a jogszabályok szerint most nem emelhetnek vádat, de lehetõség van perújításra.

Nemrég, hosszú évek után a rendőrség lezárta a Fenyő-gyilkosság ügyének vizsgálatát. A gyanú szerint - Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére. a gyilkosságot Jozef R. hajtott végre - a rendőrség szerint. Csakhogy P. Tamás az Aranykéz utcai robbantás miatt ül, és abban a büntetőperében már szerepelt a Fenyő-gyilkosság is, ezért jog szerint nem lehet vádat emelni ellene ugyanebben az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség azonban most azt közölte, hogy újabb vádemelés helyett P. Tamás kapcsán perújítást javasol a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek.

A Fenyő-ügyben a nyomozó hatóság az eljárás ügyiratait júniusban adta át a Fővárosi Főügyészségnek. A Fővárosi Főügyészség – P. Tamás gyanúsított kapcsán – megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádat kellene emelni ellene, azonban a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

A Legfelsőbb Bíróság 6/2009. büntető jogegységi határozatán alapuló, következetes bírói gyakorlat szerint amennyiben a bíróság a vád tárgyává tett és a bűncselekmény egységébe tartozó cselekményt egyszer már jogerősen elbírálta, az gyakorlatilag egyenértékű az ítélettel. Ilyen esetben pedig nincs helye újabb vádemelésnek, lehet viszont helye az elítélt terhére perújításnak, erre törekszik most az ügyészség.

Korábban J. R-t a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek, míg ehhez kapcsolódóan P. Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy P. Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója J. R-nek, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így P. Tamás tette is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet.

Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség P. Tamás gyanúsított ügyében ma előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Mindez nem érinti a Gy. Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Mivel a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, valamint intézkedett, hogy kapja vissza az óvadék összegét is - tájékoztatott az ügyészség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Budapesti luxusüzlet-rablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-