RIPOSTER

Fonódó villamos: káoszt hoz, vagy megújulást?

Január 16-tól sokaknak egyszerûbb lesz a közlekedés Budán, de akik eddig például a Batthyány térről induló buszokkal jártak munkába, iskolába, azok alighanem szidni fogják a BKV-t.
  • Szerző: F. G.

Szombattól ne várj a 86-os buszra, de a 18-as villamosra se! Újra kell tanulni a tömegközlekedést Óbuda és Újbuda között.

Ami jó

Tény, hogy a 17-es villamossal átszállás nélkül lehet eljutni a Bécsi úti végállomástól a Savoya parkig. A 18-as villamos eddigi vonalát bejáró 56-os pedig kimegy Hűvösvölgybe, ahova az eddigi egyetlen 61-es járat mellett összesen négy villamos fog befutni, Buda más-más részeit összekötve az onnan induló elővárosi buszok indulóhelyével.

Ami rossz

A megszűnő 86-os buszt azonban csak részben pótolja az új 109-es buszjárat Óbuda és a Gellért tér között. Aki például eddig a Batthyány térről a 86-ossal ment Újbuda városközpontig, annak most ehhez a Gellért téren villamosra kell átszállni, ami kényelmetlen is, és rossz esetben 10 perc időveszteséget okoz a korábbi helyzethez képest.

A 19-es és 41-es villamos elvileg ugyan orvosolná ezt a problémát, de még nem jár folyamatosan a Bécsi úti végállomástól a Kelenföldi pályaudvarig, a Duna-parti részen a Lánchíd alatti villamosalagút felújítása még nincs kész, ezért át kell gyalogolni a híd egyik oldaláról a másik oldalra.

Nem járnak a Batthyány tértől a 160, a 260 és a 260A jelű buszok, ezeket csak részben pótolja az új 109-es busz, hiszen nem tud 3 különböző útvonalon közlekedni. Eddig a 160-as busszal elérhető volt a Csillaghegyi Strandfürdő, erre ezután csak a csillaghegyi Hév állomástól lesz lehetőség, mintegy 800 méteres sétával.

A 111-es busz ugyan meghosszabbított útvonalon jár majd a Batthyány tértől az Óbuda Bogdáni úti végállomásig, de aki ide akar eljutni, az aligha fog ezzel menni, hiszen a 109-es busszal a menetrend szerint 20 perccel előbb ér célba.

 

Amiről még fogalmunk sincs

Van valami, ami csak ezután fog kiderülni, nevezetesen az, hogy a közúti közlekedésben milyen torlódásokat okoz majd a Margit híd környékén, hogy a 19-es és a 41-es villamos a híd alatt áthaladva menetrendszerűen blokkolni fogja a közúti forgalmat. Talán az kisebb fennakadást okoz, amikor a 17-es villamos kanyarodik rá Óbudáról jövet a Margit körútra.

Hogy részleteiben mi minden változik a budai közlekedésben, arról a BKK honlapján találhat információkat.

 

És ezeket olvastad már?