RIPOSTER

Figyelmeztetés, ezért ne vidd magaddal a csecsemőt nyaralni

A járványügyi szakemberek azt javasolják: csecsemővel ne induljunk útnak Olaszországba, mert nagy a kanyaróveszély.
  • Szerző: RIPOST

Ha idén valaki az olasz tengerparton szeretne eltölteni néhány napot, érdemes tudnia, hogy az országban megnőtt a kanyarós betegek száma. Ahogy a %% már beszámolt róla, tavaly Angliában még a fesztiválokon is terjedt a kanyaró, Romániában pedig emberéleteket is követelt. Magyarországon, Csehországban és Olaszországban is betegedtek meg emberek, utóbbiban ismét bevezették a kötelező oltást, mégpedig 12 betegség ellen.

A kisgyerekeket valóban fenyegeti a fertőzés veszélye, hiszen az ő immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen, hazánkban pedig a csecsemők még nincsenek beoltva kanyaró ellen.

"A 15 hónaposnál fiatalabb gyerekeknél arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne vigyék fertőzött területre a kicsit, mivel még nem kapták meg az első védőoltásukat. A kanyaró elleni vakcinát például lehet előre kérni 9 hónapos korban, de ebben az esetben 3 hónap múlva is be kell adatni az oltást a gyermeknek. Érdemes a gyermekorvossal konzultálni"

– mondta a %%-nak dr. Stánicz Éva tiszti főorvos.

Magyarországon 2013-ban jegyeztek fel kanyarós megbetegedést, de idén márciusban a makói kórházban rendeltek el vesztegzárat kanyaró miatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?