RIPOSTER

Felminősítette Magyarországot a Standard&Poor's

A Magyarországgal szemben enyhén szólva kritikus hitelminősítő intézet, a Standard&Poor's kénytelen volt meghozni a döntést: felminősítette hazánk adósbesorolását.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P indoklása szerint

a döntés elsősorban a magyar gazdaság megfelelő, a magánszektor magas megtakarításai által is alátámasztott növekedési kilátásait és a hazai keresletnek hajtóerőt adó reálbér-növekedést tükrözi.

Tényező volt a felminősítésben a cég szerint emellett az autóipari és a szolgáltatási szektorok exportkapacitásainak folyamatos bővülése is.

A minősítés változása ugyan nem mellékes körülmény, de nem is "történelmi jelentőségű", ugyanis

a befektetők már jó ideje nem az S&P és más hitelminősítők besorolása alapján hoznak befektetési döntéseket.

Ezek legfeljebb annál a befektetői körnél számítanak, ahol a gazdasági döntéseket a besoroláshoz kötik.

Az S&P közölte: jóllehet várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2021-ig 2 százalék környékére lassul, a gazdaság azonban átvészeli a gyengülő külső kereslettel és az EU-folyósítások csökkenésével jellemzett időszakot is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?