Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.09.25.

Felháborítja a lakókat, mik kerültek a szelektív szemétgyűjtőkhöz

Betelt a pohár a lakóknál, sok helyen már a szelektív hulladékgyûjtõ szigetek megszüntetését kérik! Visszataszító a látvány és a szag sok fõvárosi és vidéki lakótelep közelében. Rengetegen hordják kocsival vagy éppen kisteherautóval a szemetet a szelektív hulladékgyûjtõk mellé vagy azok helyére.

Országszerte eluralkodott a káosz az illegális szemétlerakók miatt. Havanna utca, Csontváry Kosztka Tivadar utca, Sallai utca – csak néhány XVIII. kerületi helyszín a fővárosban.

Ám másutt is kétségbeejtő a helyzet: Pesterzsébeten vagy a IX. kerületi Liliom utcában, illetve több vidéki városban, így például Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Gönyűn, Gyulán és Kunhegyesen is méteres szemétkupacokra panaszkodnak a lakók.

Szeméthegy a szelektív szigeteken

Hiába tűnt jó másfél évtizede pozitív kezdeményezésnek a szelektív sziget, ahol a hulladék típusának megfelelően, egymástól elkülönítve lehet elhelyezni a szemetet, mára sok helyen már azt kérik a lakók, hogy szüntessék meg azokat. Sokan ugyanis nyilvános kukának, legális szemétlerakónak nézték azokat, és zsákszám kezdték el odahordani a hulladékokat.

Akadt olyan lakótelep, ahol az aláírásgyűjtésbe kezdő lakók elérték, hogy az önkormányzat megszüntesse a szelektív szigetet. Ám ezzel a probléma nem oldódott meg. Sőt: az illegális szemetelők továbbra is ugyanoda pakolják a mocskukat, csak most még nagyobb területet lepnek el a hulladékaikkal!

Százmilliókba kerül a sziszifuszi munka

Az FKF – Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. lapunknak is megerősítette mindezt, miközben hangsúlyozza: a szelektív szigetek megszüntetését nem tartja jó ötletnek, mert - bár a lépcsőházakban már szelektíven gyűjtik a papírt és a műanyag palackokat - az üveggyűjtésre ezek a szigetek jelentenek megoldást. Hozzátették: évente sok száz millió forintot költenek a gyűjtőszigetek mellé tett illegális hulladék elszállítására. Sok helyen panaszkodnak a lakók, hogy túl ritkán viszik el a szemetet. A cég közölte: a gyűjtőszigeteket hetente háromszor, a frekventált helyeken találhatókat heti öt alkalommal takarítják. A lakók szerint ez kevés, hiszen sokszor már aznap estére újra felgyűlik a mocsok…

Kiborítja a lakókat, hogy nem történik változás

A Csontváry Kosztka Tivadar utcában még ott állnak a konténerek a szelektív szigeten, hiába gyűjtötték össze az aláírásokat. A lakók azt mondják, hogy az illetékesek egymásra mutogatnak, nem történik semmi.

Jenei Istvánné: „Tudnak róla az önkormányzatnál, hogy itt ekkora kupleráj van, nem értjük, hogy miért nem történik semmi. Ezek a szemetelők állandóan autóval jönnek, kidobálják a hungarocellt, pékárut, festéket, törmeléket, mindent, amit az ember csak el tud képzelni!”

Fehér Rajmund: „Katasztrofális a helyzet! Hihetetlen, hogy egyesek önkényesen lomtalanítást végeznek a lakóhelyünkön! Valaki dühében már kétszer is felgyújtotta a szemétlerakót, de hiába. Nem tudom, mit kezdhetnénk ezzel a problémával.”

Máté Lászlóné Ica néni: „Ide tényleg mindent leraknak! A patkányok ott szoktak üldögélni késő este, valamelyik nap halbelet láttam a földön… Két napig itt voltak a közterület fenntartók, de minek, ha nem merték figyelmeztetni a „kicsit nagyobb darab” szemetelőt? Hozzá se szóltak!”

Semmit sem érnek a térfigyelő kamerák?

Hiába a figyelmeztető tábla a Havanna lakótelepen, a szemétlerakók azzal sem törődnek, hogy megbüntethetik őket. A térfigyelő kamerák kereszttüzében is ugyanúgy otthagyják a hulladékot, ahol korábban megszokták. – A kamera a nap 24 órájában rögzíti a felvételeket, amelyet a Közterület-felügyelet munkatársai minden nap ellenőriznek, és szükség esetén szabálysértési eljárást kezdeményeznek a szemetelőkkel szemben. A Martinovics téren található szelektív sziget mellé telepített kameránk hatására például jelentősen csökkent a lerakott hulladék mennyisége és 11 szabálysértési eljárást indult – tájékoztatta a 18. Kerületi Önkormányzat a %Ripost%-ot.

Szigorúbb büntetéseket követelnek

Akadnak, akik szerint keményebb és célirányosabb büntetéssel meg lehetne fékezni az illegális szemétlerakókat. A térfigyelő kamera segíthet a beazonosításban, majd a renitenseket pénzbírság helyett teljesítmény alapú közmunkával lehetne sújtani. Például az egyik lakó ötlete szerint úgy, hogy az általa is növelt szeméthegy sokszorosát kellene közmunkában eltakarítania. Az jó eséllyel egy életre elvenné a kedvét a szemeteléstől...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

vg.hu

Kigyulladt az amerikai haditengerészet egyik hajója, amely a gázai mólóhoz szállított felszerelést

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-