RIPOSTER

Ezt lépte a bíróság Czeglédy mentelmi joga ügyében

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mert a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék az MTI-t. De egyben további lépést is tett a testület.
  • Szerző: MTI

A közlemény szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a bíróságnak csütörtökön megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett.

A jogszabályok alapján így Czeglédy Csabát mentelmi jog illeti meg.

A mentelmi jog miatt a Czeglédy Csabával szembeni büntetőeljárás nem folytatható, ezért a bíróság a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárást a vádlott esetében felfüggesztette.

A bíróság az NVB elnökénél kezdeményezte az európai parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jog felfüggesztését a büntetőeljárás lefolytatása érdekében - áll a közleményben.

Gyurcsányék tehát - visszaélve a törvény adta lehetőséggel - időt nyertek Czeglédy számára. Annak valószínűsége azonban, hogy ez a helyzet május 26.-a után is fennmaradjon, a nullánál is kevesebb, már csak azért is, mert

Magyarország összesen 21 képviselőt küldhet az Unióba, egy lista 36. helyezettje így biztosan nem lesz képviselő.

Nem szólva arról, hogy a DK a felmérések szerint összesen egy képviselői mandátumra számíthat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?