Létrehozva: 2015.12.31.

Ezért vigyázz a tűzijátékokkal!

Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A szilveszteri tûzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. És ha ezeket nem tartod be, tragédiával is végzõdhet az év utolsó napja.

Szerző Brenner Balázs

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök, így a tűzijátékok is. Megfelelő használattal a balesetek lehetősége minimalizálható, ennek ellenére hosszú ideje mindig történik tragédia az év utolsó napján.

A legtöbb sérülés a kézen és az arcon következik be, de nem ritka a bőrátültetést vagy tartósabb kórházi kezelést igénylő sérülés sem.

Óvatosságra int a rendőrség

A hatóságok, így a rendőrség is minden év végén felhívja a figyelmet a tűzijátékok, pirotechnikai eszközök veszélyeire és természetesen a használatukra vonatkozó szabályokra is. Hangsúlyozzák, hogy a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt,

december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig

tartó időszakot, ekkor lehet csak használni a hétfőtől legálisan megvásárolható tűzijátékokat. Figyelmeztetnek arra is, megtartani csak január 5-ig lehet ezeket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője kiemelte, hogy pirotechnikai eszközöket csak ellenőrzött, engedélyezett helyen szabad venni. Jelezte: a termékeken lennie kell a többi között magyar nyelvű használati utasításnak. Azt mondta,

csomagtartóból, kapualjból vagy piacon, vásárokon

senki ne vegyen ilyen eszközöket, mert azok "jobb esetben" hamisítványok, amelyek nem működnek, rosszabb esetben viszont nem megfelelően tárolt, veszélyes termékek, amik maradandó károsodást is okozhatnak.

Tilos a petárda!

Négy éve hozták azt a kormányrendeletet, amely uniós irányelvek nyomán teljesen újraszabályozta a pirotechnikai eszközök használatát. 

A klasszikus petárdát 2005 óta tilos birtokolni és használni Magyarországon,

ez a 2011-es változásokkal is érvényben maradt. A tiltáshoz végül az is vezetett, hogy nem adott annyi szórakoztató élményt, mint amennyi kárt tudott okozni. Ezeket ugyanis felelőtlen fiatalok előszeretettel dobálták gépkocsikra és idős emberek elé, amikkel súlyos balesetet okoztak.

A legbrutálisabb szilveszteri tragédiák

Még 2013-ban, a Trencsén megyei Ribény faluban halt bele az év végi ünneplésbe egy szlovák férfi. A 60 éves férfi a falu főterén helyezte el az ismeretlen eredetű, házilag készített petárdacsomagot és amikor begyújtotta,

a robbanás letépte az idős férfi fejét és végtagjait.

Akkor egy másik ember is megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Tavaly pedig egy győri fiatalnak leszakította az ujját, a másiknak négy ujjpercét roncsolta a kezükben felrobbant petárda, az esetről akkor a rendőrség fotókkal is beszámolt.

Egyik fiatalnak a bal kezén az ujjperceket kellett amputálni, a másik fiatal jobb kezén a mutatóujja csaknem teljesen, hüvelykujja pedig részben leszakadt. Õt is azonnal meg kellett műteni.

Szemléltető videó

A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani a helyet, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. A rendőrség idén is kiemelte, hogy

a biztonsági távolságot mindig be kell tartani.

A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is. Az alábbi szemléltető videón mutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol, vagy akit eltalál egy rossz szögben elindított tűzijáték-rakéta.

Tanácsok a tűzijátékok használatához:

1. Pirotechnikai eszközt csak szakboltban vásárolj!
2. Használat előtt ne fogyassz alkoholt!
3. A megvásárolt eszközöket zárt helyen tárold!
4. A megvásárolt eszközöket ne dobáld, ne hagyd őrizetlenül!
5. Az eszközöket ne tedd ki közvetlen hőhatásnak!
6. Mindig tartsd be a használati utasításokat!
7. Az eszközöket kartávolságnyira gyújtsd be!
8. Lehetőség szerint használj tűzálló kesztyűt!
9. Gyerekektől gondosan zárd el! Ne engedd, hogy ők gyújtsák meg!
10. A házi kedvenceket tartsd bezárva!
11. Ne használjon a begyújtáshoz éghető anyagokat (benzin, alkohol stb.)!

Szerző Brenner Balázs

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

A húsvéti szent három nap: ebben a felfokozott állapotban jó lesz elcsendesedni

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Magyar Péter akciózásai bepörgették a mém-gyárakat

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Hozd vissza ezt a finom hagyományt a húsvéti asztalra!

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-