Létrehozva: 2019.06.14.

Ezért szállnak fel csavarhúzóval az utasok a sárisápi buszra

Több utas rosszul lett egy távolsági buszon Sárisáp és Budapest között: erre a járatra néhány elkeseredett utas már csavarhúzóval szállt fel, hogy kicsavarozzák az ablakokat. Országszerte több száz menetrend szerinti busz jár légkondi nélkül, ráadásul sok jármûvön még az ablakot se lehet kinyitni.

Embert próbáló feladat akár tíz percet is eltölteni egy forró és levegő nélküli járművön. Sokan az országban mégis órákon keresztül erre kényszerülnek, amikor a 34-35 fokos rekkenő hőségben légkondicionálás, sőt szellőzés nélküli járatokra szállnak: sok buszon ugyanis nincs lehetőség az ablakok kinyitására. Ilyen az Esztergom és Budapest között, a kisebb települések érintésével közlekedő járat.

45 fokban utaztak másfél órát

„Be vannak csavarozva az ablakok, extrém, de egyáltalán nem lehet kinyitni. Egyiket sem! Csak a tetőtéri ablak nyitható, de az is csak résnyire, onnan nem tud annyi levegő beáramlani, amennyi ekkora légtérhez, ennyi utashoz szükséges lenne. Az árnyékoló függönyöket tartó sín a helyén van, de függöny nincs ráerősítve.”

Tűz be a nap, az ablak mellett elviselhetetlen a hőség: 40-45 fokban utazunk másfél órán át!

„A busz koszos, az ablakpárkányokon vastagon áll a por, amit minden fékezés felkavar, így a busz levegője nem csak forró, de szennyezett is. Megpusztulunk odabent. Szerintem ez életveszélyes, az biztos, hogy előbb-utóbb komoly baj lesz, ha ez így marad.”

„És nemcsak az a baj, hogy hátul ájuldoznak az utasok, hanem a sofőr egészségi állapota is veszélyben van, ő is hőgutát kaphat ilyen körülmények között. Rettegünk felszállni, de más választásunk nincs. Nem értek hozzá, de ez a busz biztos nem felel meg a biztonsági előírásoknak! A bérlet ára havi 30 ezer forint, kérdem én, hol van a szolgáltató felelőssége?”– panaszolta a %Ripost%-nak Osvárt Éva, az egyik utas. 

Több utas is rosszul lett a levegőtlenség miatt, ám amikor ezt jelezték a sofőrnek, azt felelte: jelezzék a központ felé, ha panaszuk van. A járatot üzemeltető Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ hivatalos telefonszámát többszöri kísérlet után sem vette fel senki, ahogy a %Ripost%-nak sem válaszoltak a feltett kérdésekre.

Nyitott hátsó ajtóval mentek tovább

Az utasok a kezükbe vették a probléma megoldását: a héten néhányan már csavarhúzóval szálltak fel, hogy kinyissák az ablakot, de sajnos nem jártak sikerrel. A sofőr megszánta őket, és kinyitotta a hátsó ajtót, úgy hajtottak tovább.

Az eset kirívó, de nem egyedi. A %Ripost% gyűjtése szerint akár ezer olyan busz is lehet a helyközi járatok között, amelyek annyira régiek, hogy nincs még rajtuk légkondicionálás. Avagy épp van, csak a sofőr nem kapcsolja be, hogy spóroljon az üzemanyaggal… A további részleteket keresse a %Ripost% napilap pénteki számában!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

mandiner.hu

A székelyek Mongóliából származnak, a hunokkal érkeztek a Kárpát-medencébe – török nyelvész a Mandinernek

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

magyarnemzet.hu

Lékai Máté bombaerős olimpiára készül, elmaradhat az Egyiptom elleni meccs

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-