Létrehozva: 2015.12.13.

Ezért kell annyit sorban állni a női WC-k előtt!

Férfi olvasónknak tûnt fel hétvégén, mozizás után, hogy míg õ 2 perc alatt végzett a mosdóban, addig párja 20 percig (!) állt sorba, hogy bejusson. Megírta, mi pedig utánajártunk, mi tart olyan sokáig a nõknek.

Olvasónk levele után férfi kollégáink is feltették a kérdést: tényleg, miért várnak ennyit a nők a WC-re, ők meg a nőkre?

Megmondjuk:  a méretek miatt.

A helyiség ugyanis egy centivel se nagyobb, mint a férfi mosdó, holott a piszoár kis helyet foglal, a tisztességes angol WC-nek viszont kell a terület.

Ebből nem nehéz kitalálni a megoldást:

 

több női WC-re volna szükség, amihez nagyobb helyiségeket kellene építeni.

 

Vagy mégse?

Mekkora legyen a fülke?

 

Bármilyen hihetetlen, az illemhelyek nagyságát és mennyiségét is jogszabály határozza meg. 

Hogy mekkora fülkében kell a műveletet végrehajtania a hölgyeknek - ez is fontos, hiszen egy kicsit azért macerásabb, mint a fiúknak -, az attól függ, merre nyílik az ajtó.

Ha kifelé, akkor elég, ha 0,9 x1,2 méter, ha befelé, akkor nem lehet 0,9 x 1,6 méternél kisebb a helység. Szóval túl nagy mozgásterük nincs.

 

Hány WC-nek kell lennie?

Erre a kérdésre többféle megoldás is létezik, mivel a vizeldék és WC-fülkék száma attól függ, hogy az épületet hányan használják. Ezt biztosan senki nem tudja előre, ezért a becsléses megoldás van érvényben.

Ha várhatóan nem lesznek 10-nél többen rendszeresen az épületben, akkor elég egy közös WC. Ha 10-nél többen, de 200-nál levesebben használják a mellékhelyiséget, akkor már bonyolultabba a helyzet.

15 nőnek jár 1 WC-fülke és 40 férfinek 1 WC-fülke + 1 piszoár.

Ha 200-nál több, de 1000-nél kevesebb használóra számít az építtető, akkor 30 nőre 1 WC-fülkével kell számolnia és 80 férfinek kell 1 fülkés toalettet + 1 vizeldét vagy 2 két WC-fülkét építenie.

Tehát minél több használóra számítanak, arányosan annál kevesebb WC-t kell építeni. Hol itt a logika? Megmondjuk, sehol.

És akkor az 1000 felett látogatott mosdóknál már nincs is fix szám, ott a szempont a WC-k számát illetően az, hogy amikor kitalálják, mennyit építenek, tartsák szem előtt az egészségügyi követelményeket.

Tehát egy pláza, hipermarket, de akár csak egy nagyobb befogadóképességű mozi vagy színház esetében már nincsenek pontos számok. És itt a probléma.

Úgy kezdtük, hogy  piszoárnak kis hely is elég, de a fülke területet kíván. Viszont a női és férfi mosdók ugyanakkorák, tehát a női illemhelyek száma logikusan kevesebb lesz, mint a férfi vizeldéké.

 

Van megoldás!

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a "mobilfütyiről", ami a mocskos WC-k helyett nyújt valamivel higiénikusabb megoldást.

Ám önmagában a szilikon- vagy papírcső még nem oldja meg a helyproblémát. Viszont, ha női piszoárral kombinálják, azzal egy kulturált, helytakarékos és higiénikus megoldást biztosítanának a hölgyeknek.

Leteszteltük

No nem a női piszoárt - az sajnos nincs -, s még csak nem is az állva pisilést. Hanem Kelet-Európa legnagyobb mozijának női mosdóját. Azaz teszteltük volna, ha mozijegy nélkül is beengedtek volna. A belső mosdókat csak akkor lehet használni, ha átjutunk a jegyszedőn, ahhoz pedig jegy kell.

Viszont egy kedves ott dolgozó hölgy annyit elárult, hogy náluk sincs ez másképp, mint máshol, hétvégenként várakozásra kell számítaniuk a lányoknak.

A mozi külső mosdóit azért megnéztük és ott 14 WC-fülkét találtunk a női toalettben. A férfiba csak belestünk, fülkés WC, ha jól számoltunk, ott is ugyanannyi volt.

A vizeldék épp használatban voltak, így be nem jutottunk. Az épp kifelé tartó fiatalembertől ugyan megkérdeztük, hány piszoárt látott bent, de hosszú döbbent csend után azt a választ kaptuk, hogy nem számolta.

Továbbmentünk egy másik moziba, ahol szintén nem engedtek be jegy nélkül a mosdóba, de a jegyszedő fiútól megtudtuk, hogy a férfi WC-ben 8 fülke van és 4 piszoár, a nőiben pedig 8 fülke.

Akárhogy számolgatom, a férfiaknak néggyel több lehetőségük van, mint nőknek.

Aztán az egyik plázát látogattuk meg, ahol a női WC-ben szintén 4 fülke volt - de milyen! -, és a férfi mosdóból kifelé tartó úrtól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy 8 WC és 4 piszoár várja az erősebbik nemet az ajtó mögött.

Nos, uraim! Nem kell sokat matekozni, hogy levonjuk a következtetést: 

azért állnak olyan sokáig sorban a nők a WC előtt, mert feleannyi pisilésre alkalmas eszköz áll rendelkezésükre, mint a férfiaknak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-