Létrehozva: 2016.01.13.

Ezekkel az infókkal még többet nyerhet a CSOK-on

Január 1-jétõl kedvezõbb feltételekkel igényelhetõ a CSOK, és már itt vannak azok a részletek is, hogy miként járhat a legjobban. Olyan lehetõségeket is megmutatunk, amikre nem is gondolt volna.

Két táblázatunkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy ki, és mihez veheti igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). De a főszabályhoz tartozik még sok olyan kérdés, amikre érdemes odafigyelni, mert sokat nyerhetünk, de rossz döntés esetén sokat veszíthetünk is rajtuk.
 
  -

 

 

 

CSOK-összegek január 1-től (Ft)

 

Új lakás építése vagy vásárlása esetén  (Ft)

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén

Ft

1 gyermek

600 000

40-45 m2 között

555 000

1 gyermek

600 000

55 m2 felett

600 000

2 gyermek

2 260 000

50-60 m2 között

880 000

2 gyermek

2 260 000

65-80 m2  között

1100000

2 gyermek

2 260 000

80 m2 felett

1430000

3 gyermek

10 000 000

60-75 mközött

1320000

3 gyermek

10 000 000

75-90 m2 között

1650000

3 gyermek

10 000 000

90 mfelett

2200000

4 vagy több gyermek

10 000 000

70-85 m2 között

1760000

4 vagy több gyermek

10000000

85-100 m2 között

2200000

4 vagy több gyermek

10000000

100 m2 felett

2750000

A használt lakások vásárlása vagy bővítésekor az alábbi korlátozásokat kell figyelembe venni.

Az ingatlanok négyzetméterára nem lehet több 350 ezer forintnál, és a különböző régiókra árkorlát is érvényben van. Ilyen korlát az új lakások esetén nincs.

Használt lakások vételármaximumai

Közép-Magyarország

millió forint

Budapest

35

Városok

28

Egyéb települések

23

Dunántúl

millió forint

Megyeszékhelyek

28

Egyéb városok

23

Egyéb települések

18

Alföld és Észak-Magyarország

millió forint

Megyeszékhelyek

25

Egyéb várások

19

Egyéb települések

16

 

Ezeket már bizonyára olvasta, de hasznos lehet:

A lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál.

Eltörlik az ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt, ez azt jelenti, hogy az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.
   

 Januártól a külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt féléves biztosítási időszakba.
   

 Az előre vállalt gyermekek esetében elegendő, ha csak az egyik szülő 40 év alatti. A változások közé tartozik, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, felsőoktatási továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is.
   

 Erről nem biztos, hogy tudott:

A CSOK szempontjából gyereknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött 24. hetét követően.


  

 Nem szép dolog leírni, de ide tartozik, ha a baba a 24. hét után egészségügyi okból mégsem születik meg, akkor is jár utána a CSOK.

Ezeket már bizonyára olvasta, de hasznos lehet:

Az új lakóingatlant építő vagy vásárló családok közül azoknál, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövőben (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) legalább három gyermek felnevelését vállalják, a normál szabályokhoz képest többletkedvezmények is vannak.
   

 Eszerint akár három gyermeket is lehet majd előre vállalni, melynek határideje 10 év lesz. Ez a határidő akkor is, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább hármat.
 

Így is összejöhet az igényléshez 3 gyerek

Sok olyan elvált pár van, ahol a gyerekelhelyezés valamelyik szülőt nevezi meg eltartónak, de nem kevés az olyan élettársi kapcsolatban élők száma sem, amelyikbe mindkét fél vitt gyereket.

Élettársi kapcsolatukról és az együttélés időtartamáról nyilatkozniuk kell. A kedvezményt mindhárom, közösen nevelt gyermek után igényelhetik. Az előző kapcsolatból született gyermekek esetén a gyermekelhelyezést igazoló jogerős bírósági határozatot is csatolni kell a kérelemhez.

Nem elképzelhetetlen, hogy a CSOK lehetőségét látva az elvált szülők kérik majd, hogy változtassanak a gyerek eltartóján, ha azzal az új kapcsolatban összejöhet a szükséges gyereklétszám.

Egyébként az élettársi kapcsolatban élők együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a CSOK-ra, ami azt jelenti, hogy közösen kell igényelniük a kedvezményt.

Ha már meglévő lakóházat szeretnének bővíteni, akkor feltétel, hogy a bővítendő házban mindkettejüknek legyen tulajdonrésze (nem feltétel az 50-50%-os tulajdoni hányad) és már a CSOK-kérelem benyújtásakor ennek a lakcímnek kell szerepelnie állandó lakcímként.

Mi történik akkor, ha a CSOK igénybevétele után elválik a házaspár?

A válás csak akkor befolyásolja a CSOK-ot, ha ezzel együtt a támogatásból vett ingatlantól is megválnak a szülők. Ha az elvált felek kénytelenek eladni a lakásukat, akkor vissza kell fizetniük a teljes összeget a bíróságon megállapított, vagy korábban vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban.

Ez alól úgy lehet mentesülni, ha valamelyik fél megtartja az ingatlant, például úgy, hogy kivásárolja a másikat.

 

Ezeket már bizonyára olvasta, de hasznos lehet:

  Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál, akik után korábban már igénybe vettek CSOK-ot, vagy szocpolt, de a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió forintos kedvezményből le kell vonni.
    

A megvásárolandó új lakásnak legalább 60 négyzetméternek, míg családi ház esetén legalább 90 négyzetméternek kell lennie. (Lásd a táblázatunkat.)
   

 Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.

Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió forint kölcsönösszegig igényelhető.

 

Mi van akkor, ha nem jön össze a vállalt gyerek?

   

Ha nem jön össze a három gyerek, de kapunk egészségügyi igazolást, akkor nem kell fizetnünk büntetőkamatot, de az eredeti támogatást vissza kell fizetni. Ha három gyerek helyett csak két gyerek születik ez 7,4 millió forintot jelent.

Ha nem orvosi okokból nem lesz 3 gyermekünk a bevállalt időszak alatt, akkor a vissza nem térítendő támogatást a jegybanki alapkamat (1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezményét is vissza kell fizetni.

Az örökbe fogadott gyermek is beszámít a CSOK-ba!

Ugyan még senki nem vett fel 10 milliós kamattámogatású  hitelt, de már terjed az interneten, hogy ha mégsem születik meg a vállalt gyerek, akkor

terméketlenségről szóló az orvosi igazolás mentesít a büntetőkamat megfizetésétől.

Persze a hamis igazolás kemény büntetést vonhat maga után.

Ezeket már bizonyára olvasta, de hasznos lehet:

A CSOK bővítésével egyidejűleg ugyanakkor - a visszaélések kiszűrése érdekében - több plusz feltételt is beépítettek rendszerbe, ezek közé tartozik a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében).
   

 A három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál a feltételek közé tartozik, hogy az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben, továbbá az igénylést megelőzően legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett. De ebbe nem számít bele a közfoglalkoztatás.

 

És végül, mire lesz elég a CSOK?

  

Új lakást vásárolni Budapesten csupán a CSOK 10+10 milliójából nem lehetséges, mert olyan magasak a lakásárak, tehát kell hozzá még önerő.

Az ingatlan.com portál adatai szerint a 10 plusz 10 millió forintos támogatáshoz előírt, legalább 60 négyzetméteres, új építésűként hirdetett lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 535 ezer forint jelenleg, azaz 32,1 millió forinttól kínálják ezeket az ingatlanokat. Székesfehérvárott már – a négyzetméterenkénti 380 ezer forintos átlagot nézve – alig szükséges önerő, hiszen 22,8 millióért is hozzá lehet jutni új lakáshoz.

Debrecenben 20, 7 millió forintnál, Kecskeméten 19.7 milliónál, Győrött 18,4 milliónál, Pécsett pedig 17,2 milliónál kezdődnek a CSOk-nak megfelelő új ingatlanok árai.

Forrás: %RIPOST%, ingatlan.com, pénzcentrum.hu, hitelnet.hu, csalad.hu

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

mandiner.hu

Szalai Zoltán a NatCon-botrányról: Ez egy rendszerszintű jelenség (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-