Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2016.08.23.

Ezekből ne keress hazait! Katasztrofális nyár a mezőgazdaságban

Néhány magyar gyümölcs és zöldség hiánycikk lesz a tavaszi fagy és a nyári jégesõk miatt.

A fagy és a pusztító viharok nagy területet tettek tönkre az országban, ezzel megsemmisítve a gyümölcsöket és zöldségeket. Idén a drágább, külföldről behozott terményekkel lesznek tele az áruházak polcai...

Kevesebb körte lesz

A héten kezdődik meg a vilmoskörte szedése, de a termesztők nem sok jóra számítanak. A súlyos fagy- és a jégkárok miatt feleannyi gyümölcs várható...

A Bodrogközben negyven-ötven százalékos a terméskiesés, de Zalában a kíméletlen idő néhol az ültetvények kilencven százalékát is elpusztította! Szatmárban is hasonlóan kritikus a helyzet.

Magyarország főként az Európai Unióból hozza be a körtét, évente körülbelül kétezer tonnát. Idén csak ezeket a gyümölcsöket vehetjük meg az áruházakban, mert a jégesők olyan károkat okoztak, ami miatt eladhatatlan lett a magyar a gyümölcs...

A szőlőt is elverte a jég

Mind a négy Veszprém megyei történelmi borvidéken komoly pusztítást végzett a jégeső, amely több ezer termelőt érintett - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A legsúlyosabban a Nagy-Somlói borvidék károsodott, ott ugyanis a jég az 500 hektárnyi termés felét elpusztította.

Badacsony, Balatonfüred és Csopak térségében is kritikus a helyzet... Vannak olyan gazdák, akiknek a teljes termését tönkretette a szeszélyes időjárás. Emellett a mórahalmi járásban Ásotthalom közelében 15-30 százalékkal kevesebb gyümölcs lesz.

A felmérések szerint idén 10-15 százalékos lehet a veszteség a vihar- és a jégkárok után. A többi borvidék - például Eger - azonban megúszta a pusztítást, ott a viharok nem okoztak komoly károkat.

A magyar alma hiánycikk

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén kevesebb alma lesz - írja az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A jégkárral érintett terület a teljes hazai almatermő vidék tíz százalékát teszi ki. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a pusztító időjárás miatt 2593 bejelentés érkezett augusztus elejéig, ami tavaly 2829 volt.  A jégeső az idén eddig 2441 gazdálkodó 12 039 parcelláját károsította.

Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem az idén Magyarországon, így 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz kevesebb. A szakemberek összességében 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak.

Több minden károsította a kukoricát

Győr-Moson-Sopron megyében a nyár eleji viharok főleg jégveréssel okoztak károkat. Mecséren húsz hektár kukoricát vert el a jég, a kár így száz százalékos volt!

Dombegyházon rövid idő alatt rengeteg eső esett, itt 800 hektáron pusztított a jég, ezzel tönkretéve a kukoricát. A termény 20-40 százaléka károsodott.

Okány mezőgazdasági területeinek felét, Zsadányénak a 30 százalékát pusztította a vihar és a jég. A kukorica levelei a kíméletlen időtől szárig lecsupaszodtak...

De a kukoricát nem csak az időjárás károsította! Egyre dur­vább mé­re­te­ket ölt a kár­tevő ro­va­rok in­vá­zi­ója.  Ezek közül a bagolylepkék okozzák a legnagyobb károkat. Mivel  a rovarok egyre nagyobb számban fordulnak elő, folyamatosan védekezni kell ellenük, hogy ne károsítsák a terményt. De a kártevők még mindig kevesebb bajt okoznak, mint a jégverés...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

Teljesült Gulácsi kívánsága, a Bayern ezzel csúnyán hoppon maradt

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-