RIPOSTER

Ez a legrosszabb hír az allergiásoknak, több százezer magyart érint

Bár lassan szó szerint fellélegezhetnek a parlagfû-allergiások, mivel csökkent a gyomnövény pollenkoncentrációja az elmúlt hét esői miatt, most más miatt tüsszögnek az allergiára hajlamosak: a gombafélék spóráira érzékenyekre nehéz időszak vár.
  • Szerző: RIPOST

Az eső segített a parlagfűre allergiásokon, de más bajt hozott rájuk! Megszaporodhatnak az asztmások, illetve allergiások tünetei, mivel a kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas, illetve nagyon magas szintet ér el a következő napokban.

Az ÁNTSZ és az Időkép legfrissebb tájékoztatása szerint ugyanis az Alternaria és a Cladosporium gombák spóráinak szintje sokfelé eléri a nagyon magas, extrém szintet!

Esős időben sem vagyunk biztonságban, ilyenkor a kültéri gombák spórái támadnak. A csapadék miatti magas páratartalom ugyanis kedvez a gombák növekedésének és szaporodásának.

Legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, onnan kerülnek a levegőbe, tehát nem az ehető, kalapos gombákra kell ilyenkor gondolni. A szabadban található penészgombák spórája a következő napokban megtalálható lesz a levegőben” – nyilatkozta a -nak az ÁNTSZ tisztifőorvosa. Dr. Stánitz Éva szerint, ha valaki elkezd tüsszögni, folyik az orra, könnyezik a szeme, azonnal forduljon orvoshoz, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy nem nátha vagy influenza gyötri, hanem a gombafélék spórájára allergiás.

A tünetekről és megelőzésekről a %% napilapban olvashatsz!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?