RIPOSTER

Ez a büdös állat kergeti őrületbe egész Budapestet

Mindenhonnan poloskák potyognak a lakásokban, és az emberek már nem tudnak mit kezdeni velük. Nem elég, hogy büdösek, a növényeket is megrágják, sőt, bele is petéznek, például a féltve őrzött paprikába.
  • Szerző: Ripost

A fura idei időjárás  miatt a megszokottnál jóval erősebb a szokásos poloskainvázió! A legtöbben tanácstalanok, hiszen az lenne a legegyszerűbb, ha szétnyomnák az idegesítő rovarokat - de nem tehetik, hiszen akkor marad a rettenetes bűz. Budapesten bárhol találkozhatsz velük, akár akkor is, ha csak kiugrasz ebédelni a munkahelyedről.

Egy zuglói anyuka is másoktól kért tanácsot, mert nem tudja, hogy mivel küzdhetne hatékonyan ellenük:

Mezeipoloska-invázió van itt a Fogarasi úton. Napi ötven bujkál a virágláda alján, a redőnyök sínjében, meg a lakás tárgyai alatt. Még egy csomó meg este bejön a lakásba. Lehúzom őket a vécén, de már kezdem unni. Egyébként borzasztóan buta rovar, meg lehet fogni, de annyira büdös, hogy rosszul vagyok tőle. És nem hogy fogynának, hanem egyre többen vannak.

Beköpték a paprikatermést

A poloskák a levelek fonákjára petéznek, de sokszor a zöldségekbe szúrják a tojócsövüket. Egy Havanna-lakótelepen élő fodrász elmondta a %%-nak, hogy párjával büszkén nevelgettek egy paprikabokrot, de a poloskák miatt ki kellett dobni:

Tönkretették a paprikatermésem kétharmadát. Beköpték! Végül az egész a kukában landolt.

 

Barátnője, aki a III. kerületben él, hozzátette, hogy a poloskák miatt

a legjobb barátja a rovarirtó.

A poloskák a belvárost sem kímélik, a VII. kerületben is feltűntek már. A Kertész utca egyik albérlője arról számolt be, hogy az egyik este nyugodtan olvasgatott, amikor különös koppanásra, majd zúgásra lett figyelmes.

A szobájába nem gyakran szállnak be még a legyek sem, de most egy poloska került a lámpaburára.

Nagy nehezen elkaptam egy tejfölös dobozzal, aztán kivittem a teraszra. De ilyen még sosem történt velem!

Lehet-e ellenük védekezni?

A rossz hír az, hogy nem igazán. A legelterjedtebb a Magyarországon őshonos barna poloska, az úgynevezett bencepoloska, de a legtöbben mezei poloskának hívják. Ahhoz, hogy ne kerüljön mezei poloska a lakásba,

az egyetlen megoldás a szúnyogháló lehet.

Persze ez sem garantálja, hogy egy sem jut be. Természetes ellenségük ráadásul ná­lunk nincs, hiszen bűzös és mérgező váladékuk miatt a madaraknak sem szolgálnak eledelül.

Maradnak a házi praktikák: lehúzhatjuk őket a vécén, vagy különféle rovarirtókkal, esetleg ecettel kergethetjük el a büdös kis lényeket...

A mezei poloskán kívül él még hazánkban egy mintás egy távol-keleti faj is, ami nemrég került be Magyarországra. A harmadik poloskafaj pedig egy fehéres kis rovar, ami néhány milliméter hosszú. Ez a 70-es években terjedt el, a platánfákon élősködik. Õk nem büdösek, de komoly kártevők.

És ezeket olvastad már?