Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2015.06.29.

Én is lehettem volna áldozat! - a tunéziai terrortámadás mellett nyaralt a magyar pár

A közel 40 áldozatot követelõ tengerparti mészárlás helyszínéhez közel napoztak a magyarok, egyikük a RIPOST-nak mesélt a véres borzalmakról.

Bár már hazaért az a magyar pár, akik pénteken a tunéziai terrortámadás helyszínétől nem messze nyaraltak, mégis borzongva mesélik a történteket.

"Világlátott ember vagyok, és Sousse városát nem tartom igazán vonzónak - meséli Bálint, aki párjával immáron harmadszor látogatott el Tunéziába.

Azért választottuk mégis úti célnak, mert nagyon jól kijövünk a helyiekkel, és mert a tengerpart ezen szakasza egyedülálló.

Mint mondja, a hosszan elterülő homokos partszakasz egybefüggő, nincs hotelek által feldarabolva, így a több kilométer hosszú parton szegény és nagyon gazdag, helyi és külföldi egyaránt megtalálható.

Barátnője a parton maradt

Péntek délelőtt Bálint rendhagyó módon azt tervezte, hogy ebéd előtt elmegy a városba, míg párja, Anna a strandon maradt.

Épp egy üzletben nézelődtem, amikor egy eladó odasietett hozzám. Az arca ijedt volt. Odavezetett egy tévéhez és a képernyőn megláttam a strandot és a letakart, véres, össze-vissza borult testeket. Teljesen lefagytam.

Mivel azon a partszakaszon a napágyak és az azokra terített matracok ugyanúgy néznek ki, szinte az összes strand teljesen egyforma.

Reflexszerűen a félig letakart tetemek haján, alkatán, fürdőruháján pattogott a szemem.

A következő sokk az volt Bálint számára, amikor a képernyőn megjelent a Marhaba szó (ami a szállásuk melletti hotel neve), és a tragédia időpontja: a mészárlás fél órával azután történt, miután ő elhagyta a strandot.

Gondolkodás nélkül rohant a szállása felé, ahol az üres strand fogadta: szerencsére párja és a hotel lakói épségben megúszták a terrortámadást Tunéziában.

Nem volt esélyük a turistáknak

A Tunéziában nyaraló Bálint rendszeresen sportol, így pontosan tudja, hogy a tengerpart homokjában nehéz futni.

A levegővel ellentétben a szél a homokot nem hűti le, és délben éri el a legmagasabb hőmérsékletét. Süpped, és tűzforró.

Mint mondja, az ilyen homokban való futáshoz gyakorlat és külön mozgástechnika kell. Esélye sincs az embernek egy gépfegyver elől elfutni, ha törölközőket és napágyakat, gyermekek által szétpakolt játékokat kell kerülgetnie.

Amellett hogy a helyiek nem tudják feldolgozni, hogy hazájukban ilyen tragikus és szégyenteljes esemény történt, sokak egyetlen megélhetési forrása, a sousse-i turizmus futott zátonyra. Bálintéknak van olyan helyi ismerőse, akinek egész évben a nyár három hónapja az egyetlen lehetősége arra, hogy pénzt kereshessen családjának. Ennek pénteken vége lett.

"Mostanában valószínűleg nem fogunk odautazni - mondja Bálint -, de bízom abban, hogy egyszer még lesz alkalmam visszamenni.

Remélem, hogy nem veszítettem el örökre Tunéziát.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagja a RIPOST-nak elmondta: ma, hétfőn még 750 magyar turista tartózkodik Tunéziában, ezek közül csak egy részük jelezte hazautazási szándékát. (A hétvégén 140-en tértek haza a kintlévők közül.)
Több mint 1.000 rendőr vonult a közkedvelt turisztikai központokhoz, az előre lefoglalt kirándulásokat is ők kísérik.

A hazai utazásszervezők egyelőre még nem látják, hogy három nap elteltével számottevő hatása lenne a tunéziai merényletnek, bár volt, aki már visszamondta előre lefoglalt utazását.
Ebben az esetben pénzvisszafizetést vagy alternatív úti célt ajánlhatnak az utazási irodák, de mivel Tunézia már korábban a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozott, az előre megkötött szerződés alapján erre nem kötelezhetők a szervezők.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

magyarnemzet.hu

A CIA vezetője szerint Ukrajna idén elveszítheti a háborút

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-