Létrehozva: 2016.06.17.

Embercsempészek hordják a migránsokat a határra, nő a feszültség

Szerbia attól tart, hogy országuk lesz a menekülõk parkolóhelye, és ezt semmiképpen nem szeretné. Ugyanakkor folyamatosan nõ Röszkénél a migránstábor...

A déli országhatárnál gyülekező  migránsok újabb csoportjai Macedónián és Bulgárián keresztül jönnek fel Belgrádig, majd Szabadkáig, ahol embercsempészek hada vár rájuk, és horribilis összegekért „segítik őket át” a határon, értesült a hirado.hu.

A tudósító szerint 1000 és 3000 euró közötti összegeket kérnek a Szabadka és a magyar határ közötti, nagyjából 20 km-es szakaszra. Persze vannak, akik Belgrádból érkeznek. Az embercsempészek csupán az átkelőig hozzák a bevándorlókat, nem vállalják, hogy áthozzák őket magyar területre.

Ezután vagy a beléptetési ponton várják meg, hogy legálisan beléphetnek-e magyar területre, vagy a kerítést átvágva indulnak tovább.

Az Országgyűlés hétfői döntése óta azonban akiket a határtól 8 kilométeren belül feltartóztatnak a hatóságok, azokat visszakísérik a belépési pontra, ahol menekültügyi kérelmet terjeszthetnek elő.

A módosítást az indokolta, hogy sok esetben nem lehetett bizonyítani a határkerítés átvágását, ami bűncselekmény, és a nyílt táborokba vitt migránsok a menekültügyi eljárás végét meg nem várva nagy arányban odébbálltak.

 

A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását, kiutasítást pedig nem alkalmaznak az érintettekkel szemben

– mondta el Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szerbia magyarázatot vár

A hírrel kapcsolatban megszólalt a szerb szociális miniszter is, miután a szerb sajtó úgy értelmezte a magyar Országgyűlés döntését, hogy a határtól 8 kilométerre elfogott illegális migránsokat Szerbiába fogják visszatoloncolni.

Aleksandar Vulin az MTI tudósítója szerint leszögezte, hogy ilyet egyetlen ország sem kényszeríthet rá a másikra következmények nélkül, és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne.
Aláhúzta, hogy Szerbia nem lesz a migránsok "parkolóhelye", azaz olyan terület, ahova vissza lehet mindenkit küldeni, mert valaki úgy döntött.

Mi várható?

Mivel az új magyar szabályozás hangsúlyozza, hogy a belépési pontokra visszavitt migránsok szabályosan kérelmezhetik menekültügyi kérelmük elbírálását, tehát nem utasítják, toloncolják ki őket, jogilag ezzel a megoldással különösebb kifogás nem merülhet fel.

Ám ha arra gondolunk, hogy az utóbbi két hónapban naponta átlagosan mintegy száz migránst fognak el magyar területen, s ha őket visszaviszik a beléptetési pontokra, akkor

jó esély van arra, hogy nőni fog a határnál táborozó migránsok száma…

9 hónap alatt 2700 kiutasítás

Tavaly szeptember óta közel 3000 ügyben emelt vádat az ügyészség határzár tiltott átlépése, illetve határzár megrongálása miatt, a büntetés a legtöbb esetben kiutasítás volt - közölte Polt Péter legfőbb ügyész egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

Az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában Polt Péter azt írta: 2015. szeptember 15-e és 2016. június 6-a között az ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt 2898 ügyben emelt vádat, a bíróság 2753 esetben döntött kiutasításról, két alkalommal végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, 18 ember házi őrizetét és 9 előzetes letartóztatását rendelte el; három esetben szüntette meg a büntetőeljárást, ugyanakkor felmentő ítéletet egy ügyben sem hozott.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-