Létrehozva: 2019.05.06.

Elsöprő siker a családtámogatási csomag

A gyermekvállalási korban lévõk bizakodva várják az új családtámogatások indulását - állapította meg a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss közvélemény-kutatása.

A közlemény szerint az ezer, 18-45 éves ember megkérdezésével áprilisban végzett reprezentatív felmérés válaszadói egyetértenek abban, hogy

a családvédelmi akcióterv pozitívan befolyásolja a magyar családok helyzetét.

A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást, és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal.

A megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt ígér számukra.

A gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan.

A válaszadók közül a legtöbben (84 százalék) a bölcsődei férőhelyek bővítését értékelték pozitívan, 77,8 százalékuk a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést, 76,8 százalékuk a fiatal házasok babaváró támogatásának bevezetését, 75,8 százalékuk a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét, 74,8 százalékuk pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését.

A válaszadók kétharmada szerint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői gyed is megkönnyítheti a családok mindennapjait.

A megkérdezettek 51 százaléka bölcsődei ellátást venne igénybe (20,7 százaléka három éven belül biztosan), 47,4 százalékuk kihasználná a csok-kölcsönt (18,7 százalék már a következő három évben), a válaszadók 39 százalékának pedig a babaváró támogatást jelent vonzó lehetőséget (16 százalék a következő három évben igénybe is venné).

A babaváró támogatás elsősorban az egygyermekesek és a gyermektelenek, míg a csok-kölcsön a többgyermekesek körében népszerű.

A közvélemény-kutatás szerint a bölcsődei ellátást a jelenleg még gyermektelenek 13,2 százaléka használná ki, az egygyermekesek 32,5 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 22,8 százaléka venné igénybe.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénybevételét a nagycsaládosok 26,7 tervezi, de a kétgyerekesek 7,5 százaléka és az egygyerekesek 6,9 százaléka is szeretne 3 éven belül élni a lehetőséggel.

A jelzáloghitel-elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2 százaléka, míg a négygyermekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed 21,4, illetve 21,7 százalék számára tűnik vonzó lehetőségnek.

Arra a kérdésre, mennyi az ideális gyermekszám egy családban Magyarországon, a válaszadók 40 százaléka kettőt, 49 százaléka  pedig hármat jelölt meg.

A gyermekek tervezett száma a válaszok alapján átlagosan 2,33.

A válaszadók 54 százaléka azt mondta, hogy a következő öt évben szeretne gyermeket.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Somló - Isten itt felejtett kalapja

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-