RIPOSTER

Elképesztő: tilos lesz gyalogosként mobilozni?

Az EU szerint egyre tarthatatlanabb a helyzet, a mobiljukat nyomkodó fiatalok zombiként közlekednek az utcákon. Akár törvény is születhet az ügyben...
  • Szerző: WM

Ki ne látna naponta olyan fiatalokat, akik éppen üzenetet írnak a telefonjukon, közben meg a fejhallgatójukon bömböltetik kedvenc számukat. Önmagában ez még bocsánatos bűn lenne, de a fő probléma, hogy sokan ezt sétálás közben teszik. Sok esetben csak az autós reflexein múlik, hogy meg tud-e állni egy-egy veszélyes szituációnál. 

Az Európai Unió komoly szankciókat fontolgat, egy adat ugyanis azt mutatja, hogy minden 5. közlekedési baleset halálos áldozata gyalogos. Az EU-nak külön elnevezése is van, egyszerűen úgy hívják a mai fiatalokat, hogy a "fej lent" generáció.  Ez nyilvánvalóan arra utal, hogy a tinédzserek szinte fel sem néznek a mobiljuk képernyőjéről. A szakértők egybehangzóan állítják, hogy

a biciklisek, a motorosok és az autósok után igenis a gyalogosoknál is törvényt kell hozni a mobilok használatáról!

Az Egyesült Államokban már szinte csak "digitális zombikba" ütközik az ember, ez Európában nem szabad hogy megtörténjen - írja a krone.at. Egyelőre még nem világos, hogyan is lehetne ennyire beszabályozni a gyalog közlekedőket, de sokak szerint jó indítás lenne, ha törvénybe foglalnák, hogy úttesten való átkeléskor tilos a mobilokat nyomkodni.

A legnagyobb problémát feltehetőleg a törvény betartatása jelentené, hiszen mégsem állhat minden kereszteződésnél egy rendőr. 

A Távol-Keleten sem ismeretlen a probléma. Több országban figyelmeztető táblákat tettek ki az autósoknak, hogy külön ügyeljenek a mobilozó gyalogosokra. Sőt, van olyan hely, ahol már nem biciklisávot, hanem külön mobilozásra kijelölt sávot építettek ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?