RIPOSTER

Elképesztő pusztítást végzett hazánkban a vihar, tart a mentés - fotók

Vasárnap délután hatalmas vihar söpört végig az országon, több helyen fákat döntött ki és vezetékeket szakított le.
  • Szerző: Ripost

A vasárnapi vihar következtében keletkezett károk felszámolásához néhány órán belül országszerte összesen csaknem nyolcszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat, akiknek főként kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongált tetőszerkezetek és elöntött pincék adtak munkát.

Hétfő reggelre az egységek a károk nagy részét felszámolták vagy enyhítették, Kiskőrös és Békéscsaba térségében azonban még mintegy száznegyven helyszínen van szükség beavatkozásra. Majdnem harminc helyszínen dolgoztak a budapesti tűzoltók a fővárosra lecsapó vihar miatt vasárnap - írta a katasztrófavédelem a honlapján.

A viharkárok jellemzően a közép- és dél-pesti régiót érintették. A hirtelen lezúduló csapadék miatt pincéket és mélyebben fekvő területeket öntött el a víz, de kidőlt fákat és leszakadó vezetékeket is hagyott maga mögött a főváros fölött átvonuló szupercella.

Csepelen, a fürdő területén villám csapott egy fába, illetve az egyik medencébe. A tűzoltók az érintett fát a biztonság kedvéért körbekordonozták. A mentők is a helyszínre vonultak, egy fiatal fiút sikeresen újraélesztettek. Õt és egy középkorú férfit kórházba vittek.

Este újabb villámcsapás okozott tüzet Budapesten, ezúttal a tizenhatodik kerületben, a Templom utcában csapott bele a villám egy ikerház tetejébe, amely lángra kapott, és mire a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, már teljes terjedelmében, kétszáz négyzetméteren égett. A rajok több oldalról támadták a tüzet, amelyet hét vízsugárral sikerült megfékezni. Ebben az esetben senki sem sérült meg.

A viharos időjárás miatt szombat estétől vasárnap délig Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye tizenhét településén több mint háromezer-nyolcszáz fogyasztónál nem volt áram. Vasárnap délután és hétfő kora reggel között Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye harminchárom településén tizenhétezer fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás. Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye öt településén több mint háromezer-egyszáz fogyasztónál hétfőn reggel sem volt még áram.
 
A vihar fennakadást okozott a közlekedésben is, vasárnap este 19 óra 55 perctől a 3307-es utat a 35-ös kilométernél lezárták, mert villanyoszlop dőlt az útra. Tegnap kora délután Gyula és Sarkad, később három órán át Emőd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád, valamint csaknem két órán át Szilvásvárad és Bélapátfalva között nem jártak a vonatok, mert fa dőlt a sínekre, mostanra azonban helyreállt a közlekedés.

 

És ezeket olvastad már?