RIPOSTER

Elképesztő, mit művel ez a leleményes magyar a sörösdobozokkal

Nem kell kidobni a milliónyi sörös, kólás, energiaitalos dobozt, ráadásul kiválthatjuk velük a rengeteg környezetkárosító mûanyag palackot! A világsiker kapujában álló magyar találmány forradalmasítja a környezetvédelmet, csak annyi kell hozzá, hogy begyûjtsük a sértetlen alumínium dobozokat, és töltsünk bele mosószert, bútorápolót, mosogatógélt...
  • Szerző: Ripost

Miért nem nekem jutott eszembe?! – csaphatnak sokan a homlokukra Szőke Tibor pofonegyszerűnek tűnő megoldása hallatán. A kohómérnök ugyanis a legegyszerűbb módon képzelte el a különféle alumínium dobozok újrahasznosítását: háztartási termékek palackjaként. De ő azért mérnök, mert nem csak gondolkodik, hanem meg is valósította az ötletét! Már rangos díjakat is nyert vele, most pedig az egyik legrangosabb csomagolástechnikai kihívásra utazhat Malmőbe. A formabontó magyar ötlet az 500 benevezett projekt közül bekerült a legjobb 20-ba. Működő elképzelése világszinten szoríthatja vissza a környezetszennyezést.

„Csak tavaly 1,1 milliárd sörös- és kólásdoboz került forgalomba Magyarországon, melyek súlya eléri a 16 ezer tonnát. Ennek pedig 60 százaléka a szemétben köt ki, ahol több mint 200 év kell a lebomlásához” – magyarázza a %Ripost%-nak az ötletgazda. – „Mi egy speciális szerkezettel eltávolítjuk az aludobozok tetejét, majd gépi és kézi tisztításnak vetjük alá azokat, a töltés után pedig címkézzük és újrahasznosítható műanyagból zárókupakot helyezünk rájuk.” 

A projekthez 170 helyen gyűjtik a sértetlen sörösdobozokat.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi mindenre hasznosítható a magyar találmány és mennyi elismerésben részesült már, akkor a %Ripost% pénteki számából megtudhatod! Keresd az újságárusoknál!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?