RIPOSTER

Elképesztő magyar történet: csak egy ujja maradt a kisfiúnak

Gyors lefolyású agyhártyagyulladást kapott el a 3 éves Viktorka, akinek le kellett vágni a végtagjait. Édesapja most attól retteg, szétszakítják a családot!
  • Szerző: Ripost

Május közepén betegedett meg a kis Lakatos Viktorka, aki szüleivel és két testvérével egy 20. kerületi otthon 7 négyzetméteres szobájában lakik március óta. A háromgyermekes családnak február végén kellett kiköltöznie albérletükből, miután a tulajdonosa eladta a lakást. „Hirtelen nem tudtunk mit tenni,

annyi pénzért és kaucióért már nem tudtunk újra bérelni egy lakást,

kénytelen voltunk családok átmeneti otthonába költözni” – mondja az édesapa, aki kisfia betegségéig a 20. kerületi, Vörösmarty piacon árult zöldséget és gyümölcsöt.

A kisfiú láza hirtelen 40,3 fokra szökött fel, de a család először azt hitte, elromlott a lázmérőjük. „Vettünk rögtön egy másikat, és óránként mértük a lázát. Úgy tűnt, levittük, csak később derült ki, hogy belső láza volt. Mikorra reggel felébredtünk, már a lábán és kezén is kékes foltok, véraláfutások voltak. A Heim Pál Kórházban azonnal kiderült: agyhártyagyulladása van.

Részletek a keddi napilapban!

Rohanni kell az orvoshoz!
Azonnal sürgősségire kell menni, ha két napon túl lázas a gyerek! Az orvos szerint annyira gyors lefolyású a B-típusú agyhártyagyulladás, hogy halogatásra nincs lehetőség. „Ha a gyerek két napon túl lázas, ha elesett állapotú, ha fáj a feje, ha hány, ha nem úgy viselkedik, mint ahogy előzőleg, akkor ne várjunk egy percet se, azonnal a sürgősségire kell vinni a gyereket. Jót tesz a szülő, ha lehúzza a nadrágját, megnézni a fenekét, ha azon apró pici foltok vannak, az a legelső tünet, ami azt jelenti, hogy késlekedésre nincs idő” – mondja dr. Bense Tamás általános orvos.
Koldulás vagy segélykiáltás?
Amikor valaki olyan helyzetbe kerül, mint Lakatosék, az első, ösztönös reakciója az, hogy segítséget kér. Nem önmagának, hanem a beteg kisgyereknek, és a többi gyerekének. Bármit megtesz, hogy együtt tartsa a családját, és enni adhasson neki. De ha segítséget akar, akkor fel kell tárnia nyomorúságát, meg kell mutatnia a súlyosan beteg, láb nélküli kisgyermekét. Olyan, mintha a gyerekkel üzletelne. Mint az a koldus, aki nagyobbnak mutatja sántaságát, mélyebbnek a sebét, csak hogy megszánják. Ezért érezzük magunkat kényelmetlenül, amikor így kérnek pénzt tőlünk. Mert szeretnénk segíteni, de valahogy mégis furcsán érezzük magunkat. 
A család közeli hozzátartozójuk nevére: Csehné Horváth Andrea névre gyűjti az összeget. Bankszámlaszám: OTP Bank: -11773205-00340856. Külföldi utalás esetén: HU40 1177 3205 0034 0856 00000000.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?