RIPOSTER

Elképesztő állapotok: Négy hónapja nincs gáz 500 budai lakásban

Lassan négy hónapja nincsen gáz a budapesti a Bartók Béla úton két társasházban. Nyáron az egyik lakó gázszagot érzett, és emiatt teljesen lekapcsolták a fûtést és meleg vizet biztosító szolgáltatást.
  • Szerző: PZs

A Főgáz végül úgy döntött, felújítást rendel el a ház gázvezeték-rendszerén, s addig nem kapcsolja vissza a szolgáltatást, amíg nem fejezik be a munkát. Mindez lassan négy hónapja húzódik, állítólag sok a szabálytalanság egyes lakásokban, és még nem bejelentett mérőóra is volt.

A házban vegyesen laknak idősek és 2-3 gyermekes családok,

ők hónapok óta az árammal próbálnak mindent megoldani.

A beteg Margit néninek például be kellett szereznie egy villanyrezsót és több hősugárzót is, hogy ne fagyjon meg, és vizet tudjon melegíteni a fürdéshez – miközben hajnalonta sokszor 4-5 fok van odakinn…

A lakók szerint a közös képviselő csak hébe-hóba elérhető, az idős gondnok igyekszik erején felül megoldani a helyzetet.

"Nem tudunk visszaköltözni a saját lakásunkba, albérletben kellett maradnunk. És még ezután fog kiderülni, hogy hogyan fogjuk kifizetni a felújítást, ami az első hírek szerint legalább 7 millió, ha nem 10 millió forintba kerül" – mondta lapunknak Holló Anikó.

"Több mint 50 éve lakom itt, soha nem volt még ilyen mocsok" – mondja a 84 éves Margit néni, és megmutatja, hogy le kellett cserélni az órákat, miután elzárták a gázt. "Igaz, attól még kapom a számlákat az átalánydíjról, de ki tudja, mennyi lesz így az áramdíjam" – teszi hozzá szomorúan, miközben azt próbálgatja, hová tudja bedugni a különböző eszközeit.


"Egy nap alatt kijöttek, és mindent lekapcsoltak, de megoldani lassan négy hónapja nem tudják. Szeretnék már egy kávét megfőzni, és meleg vízben fürödni" – mondja Papp Tibor, aki az első emeleten lakik.


A leszerelt gázóra alatt ül az idős gondnok, Cserna István. "Nagyon szomorú vagyok, a bejelentő, akinek 2 lakása is van, nem is engedett be, hogy szakszerűen megoldhassuk a problémát. Minden a feje tetejére állt, olyan csöveket cseréltek ki például, amit szerintem nem is kellett volna. De a kivitelezővel is akadtak gondok. Persze egész nap csörög a telefon, mindenki tudni szeretné, mikor oldódik meg végre" – panaszolja.

A gázszolgáltató megkeresésünkre azt válaszolta, a lakók nem tettek eleget jogszabályi kötelezettségüknek, mivel csak októberben adtak tervet, amit nem tudtak jóváhagyni, vissza kellett küldeni javításra.

A fogyasztók legalább 10 évente kötelesek műszaki-biztonsági felülvizsgálatot elvégezni az ingatlanhoz tartozó, azaz a lakók tulajdonában álló csatlakozóvezetékeken, illetve 5 évente a konvektoroknál, kazánoknál.

Közölték: "A társasház annak ellenére nem csinált semmit hónapokig, hogy a FÕGÁZ Földgázelosztási Kft. minden szükséges tájékoztatást megadott az érintetteknek. A FÕGÁZ készen áll a társasház visszakapcsolására, amennyiben a társasház műszaki biztonsági feltételei adottak lesznek."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?