Létrehozva: 2021.03.31.

Életveszélyes, kihunyt fényreklám darabjai hullanak az utcára Budapesten

Jó néhány fényreklám varázsolja hangulatossá Budapestet, ám közülük több olyan is akad, ami a letűnt 70-es évekből ránk maradt életveszélyes torzó.

Szerző Ripost

Jó pár közülük ma már nagyon rossz állapotban, egy letűnt kor mementójaként magasodik fölénk. Neoncsöveik és különböző tartozékaik, traverzeik pedig a mit sem sejtő járókelők feje felett lógnak. A Bors meglátogatta az egyiket!

20210323, Budapest
Esti Hírlap és Gazdabolt vetőmag régi fényreklám, neonreklám a Baross téri ház homlokzatán.
képen: az Esti Hírlap fényreklám neoncső darabjai a padláson
Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Ma már kopottan, szinte szégyenlősen húzza meg magát az egyik ilyen régi fényreklám egy Baross téri háztetőn: ez az országosan ismert, a ko­rabeli filmhíradókban is sokszor szereplő Esti Hírlap ikonikus neonfelirata, ami napjainkban sok problémát okoz a ház lakóinak.

„Félünk, hogy valakire ráesik, mert akkor a ház kapja a büntetést. Sajnos a régi, reklámért felelős cégek már nincsenek meg, felszámolták őket vagy megszűntek, így a karbantartást sem végzi el már senki. De már azok a lapok meg vállalatok sem léteznek, amiket hirdetnek. Előfordult már, hogy leesett egy ilyen üvegcső a járdára, de hála istennek nem ütött agyon senkit” – panaszkodik Zinne Jánosné, a ház egyik legrégebbi lakója.

Az asszony 1972 óta lakik a Baross tér 2. számú ház második emeletén, és őrzi a padlásfeljáró kulcsát, ami Budapest egyik legnagyobb és talán az egyik legrégibb még meglévő fényreklámjához vezet. Mint mondja, a híres reklámtábla 1990-ig világított, és gyönyörű látványt nyújtott, az egész Rákóczi útról látszott.

Nagyvárosi neonparádé

A második világháború után több kis cég működött, ami a fénycsövek javításával foglalkozott. Ezeket egyesítették az 1950-es években a neongyártó vállalat égisze alá. Ez volt a neonosítási program, hogy Budapest versenyre tudjon kelni a Nyugat metropoliszaival. Onnantól kezdve indult ez a nagyszabású beruházás, ami a 70-es, 80-as években érte el a csúcsát – meséli a fényreklámok történetét Antal Ildikó, az Elektrotechnikai Múzeum ve­zetője. Ildikó és csapata ugyanis nem csak kutatja a fényreklá­mok eredetét, de megmentésükben és restaurálásukban is részt vesz.

20210323, Budapest
Elektrotechnikai Gyűjtemény
képen: Antal Ildikó muzeológus
Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Mentik a régmúlt legszebb darabjait

Sikeres akcióikról tanúskodnak a múzeum homlokzatán megtalálható Csemege, Patyolat vagy az Estike presszó neonjai, amiket ma már teljes, régi pompájukban lehet megtekinteni.

20210323, Budapest
Elektrotechnikai Gyűjtemény
képen: régi neonreklám, fényreklám Patyolat ruhatisztító
Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Azonban ők sem tudnak megmenteni mindent. A helyhiány és a szűkös anyagi lehetőségek miatt ugyanis a múzeum szelektálni kényszerül. Így csak reménykedni lehet, hogy a tetőkön fennmaradt rozsdás, mára kihunyt fényreklámok darabjai nem okoznak balesetet az alattuk óvatlanul járó gyalogosoknak.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elon Musk döbbenetes jóslata az amerikai elnökválasztásról mindenkit sokkolt

borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

vg.hu

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-