RIPOSTER

Dunai tragédia: Megszólalt a roncshoz lemerülő magyar búvár

Tizenöt percet töltött a roncsnál közvetlen életveszélyben, az efféle mûveletet ezer búvárból legfeljebb egy vállalja be.
  • Szerző: Doris

A Bors megtalálta Kovács Gábort, azt a bátor magyar búvárt, aki egyedüliként vállalta be, hogy még szerda este, közvetlenül a tragédia után lemerül a Hableány roncsához.

"Nem volt kérdés számomra, hogy megcsinálom. Ezt úgy kell elképzelni, mintha kint lennénk az űrben. Onnan se ki, se be. Lehet mozogni, de nem látsz, nem hallasz. Olyan huzatot érzel, mintha kétszáz kilométeres sebességgel motoroznál, és közben jön rád a víz" - mondta a lapnak a férfi, aki nem látott semmit, csak a tapintatására tudott hagyatkozni.

"100–120 kilós plusz súly volt rajtam. Lesétáltam a vízbe a létrán, iszonyatosan lesúlyozva. Egy zárt ruha és egy sisak volt rajtam. A levegőt fentről, a hajóról kaptam. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy köldökzsinórral lennék összekötve. Csak egy nagyon pici palack volt rajtam, ami arra kell, hogy ha leszakadnék, akkor kapjak levegőt" - magyarázta Gábor.

A szakértők szerint egy úgynevezett árnyékolólemezzel könnyíthetnek a munkán.

"Ha a búvár előtt van ez az árnyékolólemez, akkor a búvár számára megszűnik a huzat, és könnyebben tud dolgozni. Ezeket a víztereléseket a hajózási szakemberek oldják meg, ők készítik elő. A búvárok dolga a hajótest kiemelése előtt a rögzítések elhelyezése, valamint az esetlegesen hajótestben rekedt áldozatok felkutatása"

- mondta a férfi, aki szerint még 6-7 nap, mire fel tudják hozni a roncsot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?