RIPOSTER

Dunai hajótragédia: váratlan, ami a Viking műszereiről kiderült

A szállodahajón minden mûszaki berendezés kifogástalanul mûködött és jelzett, mégis letarolta a Hableányt.
  • Szerző: Ripost

Csak fel kellett volna pillantania a kormányállásban elhelyezett monitorra, és élőben láthatta volna Jurij C., hogy milyen közel van hajója a Hableányhoz. A katasztrófát a Viking kamerái centiméterről centiméterre közvetítették a kapitányi fülkében.

Fordulat következett be a május végi dunai hajóbaleset ügyében. A szakvélemények szerint Jurij C.-nek részletesen látnia kellett volna a Viking Sigyn kültéri kameráin keresztül a Hableány helyzetét, sőt magát a szörnyű balesetet is.

Valószínűleg ezeket a felvételeket szerette volna megnézni a baleset után, amikor a laptopján próbált belépni a rendszerbe.

"A szakvélemény pontosan kimondja, hogy minden olyan technikai eszköz, ami a kapitány rendelkezésére állt, működött és jelzett a baleset napján. Ide tartoznak a radar jelzései és a kamerák is" – mondja a Borsnak Gulyás Krisztián, a Hableány elhunyt magyar kapitányának hozzátartozóit képviselő ügyvéd.

Jurij C. a katasztrófa idején a telefonjával volt elfoglalva, amiről képeket és üzeneteket törölt. Nem vette észre, hogy mi történt, egy amerikai nő szólt neki, hogy hatalmas baj van.

A baleset időpontjában körülbelül ezer képet törölhetett Motorola típusú telefonjáról Jurij C., a mű­velet közben gyűrte maga alá a Viking a Hableány sétahajót. A %% úgy tudja, hogy mobilja azért nem jelzett a baleset napján, május 29-én, mert a készüléken átírták a dátumot május 17-re.

Dr. Gulyás Krisztián szerint a tanúvallomásában Jurij C. nemcsak hogy hamisan tanúzott, hanem ha­misan vádolta meg a Hableány elhunyt kapitányát, L. Lászlót is.

"Az ukrán kapitány szerint a Hableány jobbról megelőzte majd befordult elé, ráadásul azt állította, hogy a baleset a sétahajó miatt következett be. Ezt a szakértői jelentések egyértelműen cáfolják, és kimondják, hogy amit Jurij C. a tanúvallomásában el­mondott az nem igaz" – mondta az ügyvéd. Ezért a jogász a szakértői jelentések ismeretében feljelentette az ukrán hajóst. Ezen felül a Viking mögött haladó másik szállodahajó, az Idun kapitányát is feljelentette segítségnyújtás elmulasztása miatt, mert a luxushajó megállás nélkül hajtott át a baleset helyszínén.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?