RIPOSTER

Dunai hajótragédia: ez történik, ha megtalálják az utolsó áldozatot is

A koreai nőt folyamatosan keresik, de előfordulhat, hogy teste fennakadt valamiben, ezért a munka nagyon nehéz.
  • Szerző: Ripost

Megakadhatott a víz alatt, de külföldre is sodródhatott a Hableány utolsó koreai áldozata, akit még mindig keresnek.

Naponta nyolc-tíz hajóval pásztázza a Duna déli szakaszát a rendőrség. Az intenzív keresésnek köszönhetően már hat holttestet találtak, de egyik sem a Hableány turistahajón utazott koreai áldozaté. Mint a rendőrség elárulta, a most megtalált személyek kivétel nélkül a főváros környékéről kerültek elő, Budafok, Dunaújváros, Érd, Csepel, Szigetszentmiklósnál és Dunaharaszti térségében.

Az áldozatnak már két-három nappal a baleset után a felszínre kellett volna emelkednie a bomlás során felgyülemlett gázok miatt, de ez nem történt meg. Dr. Szeles Géza igazságügyi or­vos szakértő szerint, a Duna zavaros sodrásában az is előfordulhat, hogy megakadhatott valamiben a víz alatt, vagy a folyó állatai roncsolták meg kissé.

"A Dunában rengeteg II. vi­lágháborús roncs található, drótkötelek, amikben könnyen fennakadhat a tehetetlen test. A baleset alatt vagy utána egy hajócsavar is mérhetetlen károkat tehet benne, de beleakadhatott egy uszály kötelébe, ami ki tudja, merre húzza magával" – mondja a Borsnak a szakértő.

Még az is előfordulhat, hogy külföldön, Szerbiában vagy Bulgáriában van.

A baleset óta eltelt két hónap ugyan rengeteg idő, de a Duna hőmérséklete, amilyen hideg, konzerválhatja is a testet, tehát könnyebb az azonosítás is. "Két hónap alatt, ha nem történik a sodrás alatt semmilyen atrocitás, még akár egyben is maradhat" – teszi hozzá dr. Szeles Géza. Azt persze ennyi idő után is el lehet dönteni, hogy az illető nő vagy férfi, de boncolásra szükség lesz. "Sokat segíthet egy tetoválás, egy műtéti eljárás helye, esetleg egy protézis vagy hasonló orvosi beavatkozás nyoma, és természetesen a fogazat" – mondja még az igazságügyi szakértő. Mindenesetre, ha nagyon rossz állapotban lenne a test, a mai technikákkal már egy őskori csontból is ki lehet mutatni egy keresett DNS-t.

"Én úgy tudom, hogy az azonosítást a rendőrség és az Interpol által szervezett DVI-egység (Disaster Victius Identification) végzi. Emellett a koreai ujjlenyomat-nyilvántartás is nagy segítség volt az elmúlt időszakban. Az azonosítás egy több lépcsős folyamat, aminek csak egy része az igazságügyi orvos szakértők munkája" – mondja a Borsnak dr. Mágori Krisztina igazságügyi orvos szakértő.

Úgy tudni, a keresett koreai nő családja addig Budapesten marad, amíg meg nem találják a szerettüket.

És ezeket olvastad már?