RIPOSTER

Dunai hajóbaleset: így azonosították a kedden megtalált áldozatokat

A múlt szerdai hajókatasztrófa áldozatait egy modern módszerrel tudják sok idő elteltével is azonosítani.
  • Szerző: Ripost

Ujjlenyomat alapján azonosították a Hableány sétahajó múlt heti katasztrófájának a Dunából hétfőn kiemelt két áldozatának holttestét - írja a 168 Óra.

A nyolcadik holttestet Hartánál találták meg, majd hétfőn este azonosították, a kilencedik áldozatot a hajó mellől emelték ki. Kedden a hajótest közeléből egy újabb áldozatot emeltek ki, illetve a hírek szerint Budapesttől 55 kilométerre, Kulcsnál is találtak egy holttestet, aki szintén a katasztrófa áldozata.

A rendőrség kedd este megerősítette, hogy Kulcsnál egy dél-koreai férfi holttestét találták meg. Hétfőn két ember, kedden - a hajóroncsból kiemelt áldozattal együtt - két ember holttestét találták meg, így jelenleg még 17 embert keresnek - írja az MTI.

A 168 Óra azt írja, az eddig azonosított holttesteket ujjlenyomat alapján határozták meg, a dél-koreaiaknak ugyanis van egy módszerük, amellyel akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjlenyomatot venni.

A lap hozzáteszi, Dél-Koreában minden, 17. életévét betöltött állampolgártól ujjlenyomatot kell venni, ezért lehet az áldozatokat ez alapján azonosítani. A hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatainak ujjlenyomatait az Interpol tavaly megalakult magyar munkacsoportjának DVI-szakemberei veszik le, majd a dél-koreai szakemberek végzik az azonosítást, hiszen csak ők férnek hozzá állampolgáraik nyilvántartásához.

A koreai Yonhap hírügynökség egyébként arról számolt be, hogy a dél-koreai külügyminiszter ismételten találkozni akar Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, hogy sürgesse az áldozatok kiemelését.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?