RIPOSTER

Dunai hajóbaleset: 3 hónap után is könnyen azonosíthatók az áldozatok

A dunai hajóbaleset áldozatainak azonosításáról tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön. Kiderült, hogy hogyan dolgoznak össze a magyar és a koreai szervezetek.
  • Szerző: Ripost

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Semmelweis Egyetem és a dél-koreai hatóság szakemberei sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön az áldozatazonosítással (DVI) kapcsolatban a dunai hajóbaleset közelében.

A sajtótájékoztatón a dél-koreai szakemberek elmondták, hogy három módon, a DNS, az ujjlenyomat és a fogászati státusz alapján azonosíthatók a holttestek, ugyanakkor a koreai csapat elsősorban az ujjnyomok alapján dolgozik. Dél-Koreában ugyanis a nagykorúsággal együtt, a személyi igazolvány igénylésekor kötelező módon 10 ujjas ujjlenyomatot vesznek mindenkitől. Eddig minden áldozatot az ujjlenyomata alapján azonosítottak.

Egy speciális rendszerrel az ujjakat feltöltik vízzel, így hosszú idő elteltével is alkalmazható a módszer. Ha a holttest 30 fok alatti vízben van, akár 3 hónapig is megbízható adatokat nyújt az ilyen azonosítás. Kérdésre válaszolva a koreai szakember elmondta, hogy ha ez az idő is letelik, akkor jön a DNS, majd a fogak vizsgálata.

A jelenlévők azt is megkérdezték, hogy a 6 éves utast hogyan lehet azonosítani majd, hiszen tőle még nincs ujjlenyomat adat. Kiderült, őt a DNS-e alapján lehet azonosítani.

Az is kiderült, hogy a koreai fél 3 órán belül válaszol a magyar hatóságoknak, ha már levették az ujjlenyomatot a holttestről.

A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel –, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?