Létrehozva: 2019.01.15.

Drámai előrejelzés: Pusztító szél söpör végig az országon

Viharos, néhol 100 km/órás széllel érkezett a meleg hétfõn, és ma is ilyen idõ lesz: keddre 16 megyére kellett figyelmeztetést kiadni. Az idõjárás egész héten két arcát fogja mutatni: míg a Dunántúlon kora tavasz lesz, addig északon fagypont körüli hõmérséklet fog uralkodni.

Rombolt a szél a budapesti Nagykörúton: elhordta a napernyőket, össze-vissza borogatta a kirakott székeket. A Libegőt is le kellett állítani az erős szél miatt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn 15, kedden pedig már 16 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a szél miatt. A várható legerősebb lökések 85 km/h-sak lesznek, de néhol elérhetik a 90 km/h-t is!

A hegyvidéki területeken 100 km/h feletti széllökések is lesznek

– közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép beszámolója szerint orkán erejű széllökés kísérte Sopronban a záporrá szelídült osztrák zivatart: 112 km/h-s széllökést mértek, de a Fertőszéplakon elhelyezett felszín közeli automata is 94 km/h-s szelet regisztrált hétfőn napközben.

Furcsán „ketté van vágva az ország”: Nyugat-Magyarországon tavasz, Kelet-Magyarországon tél lesz ma és több napon át! Már a hétvégén is tapasztalható volt ez a kettősség: a napos nyugati tájakon, több helyen 10-12 fokig melegedett a levegő vasárnap, hasonlóan kora tavaszi idő lesz a Dunántúlon péntekig. Északkeleten ezzel szemben alig 1-2 fokot mérhetünk, helyenként pedig kevéssel fagypont alatt alakult a csúcshőmérséklet. A kettősség oka, hogy az iszonyú hóval küzdő Ausztria, az Alpok felől felhőket oszlató leszálló levegő érkezik, ami a napos idővel együtt kiszáradást és felmelegedést okozott. Északkeleten viszont beragadt a hideg, nedves levegő, így itt alig pár fokos volt a napi hőemelkedés az éjszakai fagyok után.

Az Időkép előrejelzése szerint a hajnal ma fagyos lesz, a havas északkeleti tájakon -10 fok közelébe is lecsökkenhet a hőmérséklet, de nappal 7 fok is várható, a Dunántúlon akár még melegebb! A számítások szerint hétvégén havazhat újra, és visszatér az igazi téli idő az egész országban.

Egyre rosszabb a helyzet Európában

Tovább emelkedett a rendkívüli havazás halálos áldozatainak száma a környező országokban. Ausztriában három német turistát temetett be egy lavina, negyedik társuk pedig eltűnt. Félő, hogy ő sem élte túl a katasztrófát.

Egy franciaországi sípályán pedig két pályakarbantartó vesztette életét, amikor véletlenül működésbe lépett a lavinák elindítására használt szerkezet. Kelet-Szlovákiában pedig 12 ezer ember maradt áram nélkül, miután a kemény időjárás, a szél és a hó mintegy 150 trafóállomást iktatott ki, de a szakemberek szerint továbbiak leállása várható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-