Létrehozva: 2019.07.16.

Drámai dolog derült ki a nagymarosi komptragédia áldozatáról

Nem is akart átkelni a folyón a komppal a 44 éves V. Csaba, csak enni és kávézni szerettek volna mozgássérült testvérével. Õ szállt ki a kompnál lévõ büfénél, hogy rendeljen, ezalatt az autó nekiindult és a Dunába gurult beteg öccsével. A 39 éves Zoltán ott lelte halálát a folyóban, hiába ugrott utána õ és a komp utasai is.

A nagymarosi komp vasárnap este nyolc előtt elindult a kikötőből. A még ott álló kombi Opel Astra nem a kompra várt, utasai csak vacsorázni és kávézni akartak. A kompon állók azt látták, hogy miután a vezető kiszállt, az autó elindult és egyre gyorsulva begurult a Dunába – utasával együtt. Többen a vízbe ugrottak, hogy segítsenek, de nem tudták kimenteni a bajba jutott embert.

Pillanatok alatt zajlott le minden!

– mondja másnap délelőtt a %Ripost%-nak V. Csaba megtörve. – Leparkoltam, és biztosan tudom, hogy behúztam a kéziféket, leállítottam a motort. A bátyám az anyósülésen ült, mondtam, hogy várjon meg, mindjárt jövök.

Bementem a büfébe ennivalót és kávét rendelni, ott először meghallottam a kocsikerék hangját, és ahogy kinéztem, láttam, hogy hogy gurul, egyenesen a folyóba. Rohantam utána, próbáltam kimenteni a testvéremet...

 

Csaba pénteken hozta el nagybeteg öccsét a vámosmikolai otthonból, hogy egy kis időt együtt tölthessenek. Kamionsofőr, így csak három- hetente tud hazamenni, és ilyenkor, a szabadnapjain tudott együtt lenni az öccsével is. Ezt a hétvégét együtt töltötték Nagymaroson a szülői házban, apjuknál.

Az öcsémnek sclerosis multiplexe volt, amihez epilepszia társult, otthon már nem lehetett kezelni

– számol be Csaba. – 6-8 éve már a mozgás is nehézkes volt számára, kerekesszékben élt. A látása is nagyon rossz volt, az evés és ivás se ment már neki egyedül, nehezen kommunikált. De tudatánál volt, és szerette bizonygatni, hogy képes dolgokra, megnyomni gombokat, a kéziféket kiengedni, aztán újra behúzni. Csak arra tudok gondolni, hogy a kézifékkel játszott, öngyilkos hajlama egyáltalán nem volt.

Csaba teljesen összetört. Azt magyarázza maga elé meredve, hogy a bajt tetézte a jóindulat: az egyik férfi, aki megpróbált segíteni, kinyitotta a kocsi csomagterének ajtaját, így viszont még gyorsabban dőlt a víz az autóba, ez meggyorsította a merülést.

A szörnyű tragédia helyszínén még látszanak a helyszínelés nyomai. A komp meredek rámpája melletti büfékben nem akartak nyilatkozni, ám a kikötővel szemben lakó férfi látta, mi történt.

A szirénázásra lettünk figyelmesek, kijöttünk megnézni, mi történt

– emlékszik Szalai Lajos. – „Többen is beugrottak a vízbe az autó után, aztán jöttek a tűzoltóautók, a mentők és sok rendőr. Szörnyű, ami történt!”

TOVÁBBI ELKÉPESZTÕ RÉSZLETEK A KEDDI RIPOST NAPILAPBAN!

A tűzoltók már csak a teljesen elmerült kocsit tudták kihúzni.

„A riasztott egységek rekord gyorsasággal érkeztek a helyszínre” – nyilatkozta Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. „Az autót előbb rögzíteni kellett, hogy ne vigye el a sodrás, aztán a kollégák kihúzták a partra, de a bent ülő életét már nem lehetett megmenteni.”

Vizsgálat dönt a felelősségről
Szakértők vizsgálják át az autót, hogy kiderüljön, közrejátszott-e a történtekben műszaki hiba. Fontos kérdés – szintén szakértő ad majd rá választ -, beszámítható volt-e az áldozat a baleset idején, mert ha nem, akkor nem lett volna szabad magára hagyni
„Ha az autó műszaki állapota a vezető hibájából nem volt megfelelő vagy ha tudnia kellett, hogy a testvére az állapota miatt nem hagyható magára, akkor felmerül V. Csaba felelőssége, a gondatlan veszélyeztetés vétsége” – mondta a %Ripost% kérdésére dr. Janklovics Ádám közlekedési szakjogász.

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indult büntetőeljárás

–  tudtuk meg András Tamás alezredestől, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

 

Családi autóval merültek a hullámsírba
Két gyermek vesztette életét az újmohácsi révnél, amikor egy rosszul behúzott kézifék miatt a család autója a Dunába csúszott 2007. január 3-án. A baleset idején az édesapa előrement jegyet venni, az édesanya pedig a csomagtartóban keresgélt, miközben a 3 éves Brendonnal és a 6 éves Martinnal elindult az autó a folyó felé. A nő hiába próbálta visszatartani a járművet, nem bírt vele: a kocsi egy perc alatt elsüllyedt a 4 fokos Dunában.

Idén nyáron, június 14-én a Nyékládházánál a Gólem-tóba csúszott egy nyaraló család autója, melyben apa és lánya aludtak. A közelben sátorozó, a zajokra felriadó anya és fia a segítségükre sietett, de nem tudták megakadályozni a tragédiát.   

Július 6-án délután egy férfi autójával a lórévi kompról csúszott be a vízbe. A komp jegykezelője utána ugrott, hogy segítsen, végül mindkét férfit a vízirendőrök emelték be a hajójukba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

origo.hu

Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-