RIPOSTER

Dominóként dőlhet össze az EU a Brexit után!

A szükséges reformok hiánya esetén Ausztria egy éven belül népszavazáson dönthetne az unióból való kilépésről.
  • Szerző: Buster

Jelentette ki  az Österreich című osztrák napilap vasárnapi számának adott interjújában Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt alelnöke, aki legutóbb a párt államfőjelöltjeként indult. Hofer szerint mielőbbi uniós reformokra van szükség, ennek hiányában át kell gondolni az esetleges kilépésről szóló népszavazás lehetőségét.   

Amennyiben az EU nem saját alapértékeit tartaná szem előtt, és túlzottan központosított szövetséggé válik, továbbá Törökország is belépne  az EU-ba, akkor úgy gondolom, az osztrák állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, hogy szeretnének-e továbbra is az EU-ban maradni.

Az unió alapítói valójában gazdasági szövetségben gondolkodtak, és mindez jól is működött, egészen addig, amíg nem vált politikai egyesüléssé"

- mondta Norbert Hofer a lapinterjúban, aki arról is beszélt, hogy nem döbbentette meg Nagy-Britannia unióból való kilépéséről szóló népszavazás eredménye, hiszen egy demokratikus döntés volt, a választóknak pedig szerinte mindig igazuk van. Ráadásul nem Ausztria az egyetlen tagállam, ahol politikai szinteken beszélnek egy lehetséges leválásról. A francia és holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról.

A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot. Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője - a közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus - is követelte pénteken, hogy hazájában rendezzenek referendumot az EU-tagságról.

És ezeket olvastad már?