RIPOSTER

Deutsch Tamás Friderikusznál vallott zsidó származásáról

11 éves volt, amikor édesapja elmondta neki, hogy zsidó származásúak, és megismerte családja történetét.
  • Szerző: Ripost

A keresztény értékekről faggatta Fridi Deutsch Tamást, amikor a politikus egy elejtett félmondatban közölte, ő azokról nem sokat tud, lévén zsidó vallású. Friderikusz nem hagyta annyiban a dolgot, és a vacsoraasztalnál előhozakodott újra a témával, és rákérdezett a dologra.

"Zsidó származású vagyok, és erre természetes módon büszke.

Apám családja tisztán zsidó család, nagyanyám és nagyapám is zsidó ember volt" - mesélt hátteréről a politikus, aki 11 éves volt, amikor először hallott származásáról.

"Apai nagyanyám egyik testvére a Dohány utcai Zsinagóga mellett lakott, hozzá mentünk egyszer, amikor apám megkérdezte, tudom-e mi az. Mikor válaszoltam, hogy zsidó templom, elmondta hogy régen hol ebbe, hol a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába jártak. Így történt, hogy apám elmondta" - mondta a politikus.

"Azok közé a holokauszttúlélők közé tartoztunk, akik névváltoztatással, magyarosítással, 

lelkükben is asszimilálódással éltek túl. Emlékszem egy beszélgetésre nagyanyám és apám között, amiben

elhangzott a kérdés: Na, Gyurikám, mikor magyarosítasz?

Nem értettem, hogy ez mit jelent" - mesélte Deutsch, de az már nem derült ki, hogy ők éltek-e névváltoztatással, és ha igen, mi volt az eredeti családnevük.

Deutsch arról is beszélt, hogy élete egy időszakát leszámítva nem kellett a zsidósággal megküzdenie. "A katonaságnál azonban elementáris erejű zsidózással találkoztam, úgy, hogy a társaim nem tudták, hogy én az vagyok. Megdöbbentem, emlékszem, hosszú oldalakon keresztül leveleztem a dologról apámmal."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?