RIPOSTER

Csúsztat és tudatlan az MSZP-Párbeszéd

"Egészen imponáló, ahogy a csúsztatás és a tájékozatlanság elegyedik" az MSZP-Párbeszédnek a nemzeti rákmegelőzési programról szóló kommunikációjában - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szerdán telefonon nyilatkozva az MTI-nek.
  • Szerző: MTI

Kásler Miklós az MTI-nek arra reagált, hogy az MSZP-Párbeszéd újra benyújtja a parlamentnek a Párbeszéd korábban készített, a nemzeti rákmegelőzési programról szóló határozati javaslatát.

A Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente körülbelül 33 ezer ember hal meg daganatos betegségekben.

A kormány kilenc éve ígérgeti, hogy elkészíti a nemzeti rákmegelőzési stratégiát, de az még mindig nincs készen - állította Szabó Tímea.

A miniszter az MTI-vel közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére 1993-ban irányítása alatt

az onkológiai intézet kidolgozta a magyar nemzeti rákkontroll-programot, amelyet a WHO és a Rák Világszövetség (UICC) a legmagasabb szintűnek minősített.

Ebből a programból 1994-1998 között semmi nem valósult meg - jelentette ki Kásler Miklós.

Az első Fidesz-kormány alatt Mikola István egészségügyi miniszter nevéhez fűződött az emlőrákszűrés elindítása, amely azóta is folytatódik.

Kásler Miklós azt mondta: 2006-ban Rácz Jenő, az egészségügyi tárca vezetője felhívta őt, hogy dolgozza ki a nemzeti rákellenes programot, mire közölte vele, hogy "ez már tizenhárom éve készen van".

"2010-ig egy betű nem valósult meg belőle" - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

2010 után Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és utódai ideje alatt a magyar onkológia struktúráját kialakították, sok fejlesztés történt. Több megyei kórházban megyei centrumot hoztak létre.

Négy, gépekkel felszerelt regionális centrumot alapítottak, és fejlesztették a központi egységet, az Országos Onkológiai Intézetet is,

amely Közép-Kelet-Európa egyetlen nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált intézménye.

2018 novemberében elindult a vastagbél- és a végbélrákszűrés, amit már 1993-ban is javasolt - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Folyamatban van az onkológia további módszeres fejlesztése, ezért "imponáló" az MSZP-Párbeszéd részéről "vagy a tájékozatlanság, vagy a csúsztatás.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?