RIPOSTER

Csodás képek: így küzd a túlélésért a Freskófalu

Turistalátványosságokat találnak ki, ezzel szereznek maguknak munkát az emberek. Bódvalenke élni akar!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Freskófalu – így emlegetik az északkeleti határszélen lévő apró, 220 lelkes települést, mert a házak falát hatalmas freskók díszítik.

Forgatott már róluk filmet a BBC és ausztrál tévések, de a hírnév kevés a megmeneküléshez. Most azzal próbálják fellendíteni a turizmust, hogy sajátos programokat kínálnak.

Tiszták az utcák, közmunkában tartják rendben, és mert a saját kezük munkája, és a megélhetésük függ tőle, vigyáznak is a tisztaságra. Az egész falu rendezett képet mutat.

A település egyik fő vonzerejét jelentik a házak falára festett képek. 2009-ben egy filozófus, Pásztor Eszter kezdeményezésére az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság roma művészeket kért fel a tűzfalak kifestésére. A festéket a megszáradt vakolatra vitték fel, ezzel a világon egyedülálló látványossággal lettek híresek.

Bódvalenkén nincs étterem, de a Freskófalu projekt irodán igényelhető ebéd, amit a helyi asszonyok készítenek el. Kipróbáltuk: finom volt, és egy három fogásos ebéd 2500 forint. Minden frissen készül, a menü szezámmagos rántott csirkemell volt krumplipürével, kétféle salátával, utána palacsinta és kávé.

Fatmagülnek hívják egy négygyermekes család kisbárányát. Többen próbálkoznak állattenyésztéssel.

Aki akar, befizethet arra, hogy Tosuval (mindenki így ismeri, amúgy Rusznyák József a becsületes neve) elmegy gombát szedni. Tosu a falu legidősebb lakója, 60 éves. Felesége, Ibolya elmeséli: 13 gyerekük született, hárman meghaltak a szülés után, de tízet felneveltek, és már van tizennégy unokájuk. Tosu amúgy közmunkás, de készít fonott kosarakat is, szed gombát, és tulajdonképpen mindent, ami eladható. Úgy ismeri az erdőt és a gombát, mint a tenyerét.

A falu kínál kulturális programot is. A Bódvalenkei kórus énekelt már Brüsszelben is parlamenti politikusoknak. A korábbi években meghirdették a Sárkányünnepet, ami egy zenei program volt, de idén nincs rá pénz.

Pásztor Eszter megszerette az itt élőket, és őt is családtagnak tekintik. A faluban nagy a szegénység, a megoldás az állandó, kiszámítható munka lenne, de ha az nincs, segítenek magukon, ahogy tudnak. A Freskófalu program nem csak anyagilag lendített sokat a falun, hanem az emberek gondolkodását is megváltoztatta.

Tovább részletek és csodás képek a szombati napilapban!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?