RIPOSTER

Elhalasztották az idei busójárást, a rendőrség kiemelten figyeli a környéket

Mohács önkormányzatának a koronavírus miatt kellett meghoznia ezt a nehéz, de felelősségteljes döntést.
  • Szerző: Ripost

Most már biztos, hogy 2021-ben elmarad a busójárás, Mohács önkormányzata a koronavírus miatt kényszerült erre a döntésre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hiába várják sokan, idén a koronavírus miatt elmarad a mohácsi busójárás

Bár a busójárás már 1700-tól hagyománynak számít, a járvány miatt a szervezők úgy döntöttek, elhalasztják a díszes felvonulást, ami rengeteg érdeklődőt, turistát csalogatna a környékre.

„Nem lesz busójárás, hiszen egyetlen, szervezett farsangi programot sem hirdet meg a város erre a néhány napra. Tudjuk azt is: a busók, ha nehezen is, de megértéssel fogadták e döntést. Csoportjaik, közösségeik egy része ugyanakkor ragaszkodik a hagyományokhoz, néhányan mégis beöltöznek, a maguk örömére összejönnek, s az ilyenkor szokásos közös sütés-főzés, poharazgatás sem marad el. A csoportok időnként egymást is felkeresik, megvendégelik, a szintén tradicionális házról-házra járás-hoz ugyancsak ragaszkodva. Persze, a gyülekezésre vonatkozó előírások betartásával. Nagy most a busók felelőssége, a csoportoké, azok vezetőié, akiknek okos szóval hatnia kéne a többiekre, tíz, húsz, hatvan emberre. Hogy mit szabad és mit nem. Azt is tudjuk: a busó szabad lélek, nem nagyon szereti, ha megmondják neki, mit csináljon. Most sem „mondják meg”, csupán kérik, érthető indokokra hivatkozva, hogy ha be is öltöznek, kerüljék el a belvárost, mert ha nem így tesznek, egy-egy busókompánia körül pillanatok alatt csődület támad, tömeg verődik össze, ami a vírus terjedésének melegágya lehet” – áll Mohács Város Önkormányzatának hetilapjában.

A úgy tudja, a rendőrség éppen a fentiek megakadályozása miatt kiemelten figyeli a környéket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?