RIPOSTER

Brüsszel minden magyarra 20 ezer forintos migránssarcot rakna!

A tervek szerint Brüsszel bírsággal sújtaná a migránsok kötelező befogadását elutasító országokat. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy mindenkinek, csecsemőtől az aggastyánig 20 ezer forintot kellene fizetnie. Egy ilyen döntés könnyen az Unió széteséséhez vezethet, hiszen a keleti tagállamok aligha fogadják el a migránsonkénti 250 ezer eurós büntetést.
  • Szerző: F. G.

Forintra átszámítva mintegy 80 milliós bírságot szedne be Brüsszel a „renitens” országoktól minden egyes be nem fogadott migráns után.

 

Ez képtelenül nagy összeg, megfelel 50 átlagos keresetű Tesco pénztáros éves fizetésének.

 

Ha ezt beszorozzuk 2500-zal, mert ennyi migránst kellene Magyarországnak befogadnia az egyik előirányzat szerint, akkor 125 ezer embert, több százezer családot kapunk… 

Ha nem egy komoly világlap, a Financial Times szellőztette volna meg a brüsszeli ötletet, azt hihetnénk, hogy tévedésről van szó...

De nem tévedés. Ha nem is mondják ki, de attól még tény: a magyaroknak azért kellene fizetni fejenként mintegy 20 ezer forintot, hogy maguk dönthessék el, kivel akarnak együtt élni, és kivel nem.

Magyarországon  ugyanis népszavazás mondja majd ki a végső szót ebben kérdésben, és nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy a szavazók túlnyomó többsége a kötelező betelepítési kvóta elutasítására fog voksolni.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a magyarokon kívül a csehek, szlovákok, lengyelek is elutasítják a kötelező betelepítést, és a zsarolással felérő bírságolás ötletét. És ha ennyire nem is nyíltan, de más államok is szabotálni fogják a kötelező betelepítés végrehajtását.

Kemény csaták várhatók, és végső soron arról van szó, fennmarad-e az Unió a jelenlegi formájában.

Brüsszel nem tágít?

Aki elutasítja a migránsokat, annak fizetnie kell - nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a La Repubblica olasz napilapnak szerdán.

 Arra a kérdésre, hogy az EU valóban szankcionálni kívánja-e a kvótákat elutasító országokat, az Európai Bizottság alelnöke úgy válaszolt, a befogadásra nemet mondó országokra kivethető összegről még nem született döntés.

 

 

 

És ezeket olvastad már?