RIPOSTER

Brazília és Magyarország védi a kereszténységet

Magyarország és Brazília hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben: egyetért a migráció elleni fellépés ügyében és elfogadhatatlannak tartja a keresztényekkel szembeni diszkriminációt.
  • Szerző: MTI

Szijjártó Péter a brazil külügyminiszterrel, Ernesto Araújoval folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon diplomáciatörténelmi pillanatnak nevezte a látogatást, mert  - mint mondta - ez az első alkalom, hogy brazil külügyminiszter Magyarországon tárgyal.

Magyarország és Brazília, a magyar kormány és a brazil elnöki adminisztráció teljesen hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben.

Büszkék vagyunk arra, hogy azon hat ország közé tartozunk, akik nemmel szavaztak az ENSZ globális migrációs csomagjára.

A magyar külügyminiszter a "valaha volt legveszélyesebb dokumentumnak" nevezte a javaslatot. Kijelentette: "fenntartjuk a jogunkat arra nézvést, hogy mi magunk döntsük el, kiket engedünk be a saját országunkba és kikkel akarunk együtt élni".

A magyar politikus  szerint brazil kollégájával mindketten fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció biztonsági kérdés is egyben, és a bevándorlási hullám okozta biztonsági kockázatot komolyan kell venni.

Kitért arra is: a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan a világ számos pontján tapasztalható, keresztényekkel szembeni diszkrimináció, és az is, hogy a nemzetközi közvéleményben "eltagadják" azt a tényt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.     

Ernesto Araújo brazil külügyminiszter arról beszélt:

Magyarország és Brazília két olyan ország, amely szeretné a hangját hallatni a világban, és nem fél konfrontálódni eszméi mentén.

Készen állnak arra, hogy együttműködjenek Magyarországgal a különböző multilaterális intézményekben, annak érdekében, hogy megvédjék értékeiket és a keresztény kisebbséget. Aggasztónak nevezte a keresztény kisebbség üldözését, és jelezte: Brazília, mint a világ egyik legnagyobb keresztény országa ezt prioritásként kezeli.

A brazil külügyminiszter kijelentette: szeretnének együttműködni Magyarországgal olyan területeken is, mint a migráció, és nagyon hasonló véleményük van arról, hogy szuverenitásra van szükség a migráció kezelésében.

Nem szabad, hogy nemzetközi intézmények, vagy szupranacionális szervezetek diktáljanak ebben.

A tárcavezetők a sajtótájékoztató előtt aláírták a Magyarország és Brazília közötti kiadatási egyezményt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?