RIPOSTER

Borzalmas tragédia miatt gyújtanak ma gyertyát Békásmegyeren

Heten haltak meg, köztük egy 16 éves testvérpár. Õk kézen fogva ugrottak ki az ablakon, amikor 30 kiló TNT-nek megfelelő robbanóanyag okozott pusztítást egy békásmegyeri panelházban még 1993-ban.
  • Szerző: RIPOST

A mai napig gyertyák, mécsesek és koszorú sorakozik annál a békásmegyeri panelháznál, ahol napra pontosan 24 éve történt robbanás. 1993. szeptember 14-én, hajnali négy órakor robbant be a Jós utcában található szalagház egyik kilencedik emeleti lakása.
A detonációt egy pszichés zavarokkal küszködő fiatalember, Mádi Lajos okozta, aki illegálisan tartott vegyszereket és pirotechnikai eszközöket az otthonában.

A szerencsétlenségben Mádin kívül még hat ember vesztette életét, köztük egy 16 éves ikerpár. Hegyi Dalma és Hegyi Balázs kézen fogva vetették ki magukat a lángoló épületből.

A %% a tragédia helyszínén megtudta: kevesen költöztek vissza korábbi otthonukba.

Öt család jött csak vissza, köztük mi is. A mai napig emlékszem a robbanásra, ami a kádba repítette az ajtózárat. Mindenünket hátrahagyva menekültünk le
a lépcsőn

- elevenítette fel a %%-nak az ötödik emeleti túlélő, aki arra is emlékszik, hogy a kutyákat nem tudták visszahozni, az állatok ugyanis nem mertek bemenni a lépcsőházba.

A békásmegyeri robbanás után 24 évvel is mindig gyertyát gyújtanak a ház tövében, ahol egy táblát is állítottak az áldozatok emlékére.

A robbanás után a tűz rendkívüli hevességgel égett, vélhetően a házban tárolt veszélyes anyagok miatt. Az első két detonáció során lángcsóvák, pontosabban napalmcsóvák, sőt repeszdarabok repültek ki a házból. A robbanás keltette lökéshullám a szemben levő házak valamennyi ablakát kitörte és a távolabbi Szentendrén is érezni, illetve hallani lehetett a zaját. A robbanás erejét mutatja, hogy a homlokzati főpanelek kiszakadtak és mintegy tíz métert repültek, a ház környékén 200 parkoló autó rongálódott meg, s a helyszíntől még 300 méterre levő autókban is kisebb károkat okoztak a repeszek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?