RIPOSTER

Balsiker: megint elmarad a pedagógussztrájk

A PDSZ hétfői közleményében azt írta, visszavonja a korábban megfogalmazott sztrájkfelhívását. Az Origo.hu információi szerint a baloldalhoz kötődő PDSZ sztrájkfelhívása nem talált támogatásra a tanítók, tanárok körében.
  • Szerző: ripost

Bár a balliberális szervezet ismét politikai alapon próbálja megmagyarázni az újabb kudarcát, a helyzet azonban az, hogy a tanárokat egyáltalán nem mozgatta meg a pedagógusi érdekképviseletben a hangos kisebbséget megjelenítő szakszervezet politikai motivációjú próbálkozása - írja az Origo.hu.

"A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesíti a sztrájkra készülőket és a közvéleményt, hogy (...) a 2019. május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, hogy függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését"

– olvasható a PDSZ tegnapi, az Origónak megküldött közleményében. Mint ismert, a baloldalhoz köthető szakszervezet május 29-ére ágazati sztrájkot hirdetett, azonban mint a szervezet tájékoztatásából kiderült,

a terv kudarcba fulladt.

Óriási pofont jelent ez a PDSZ-nek, hiszen a pedagógusok hergelésével régóta próbáltak megágyazni a nem titkoltan kormányellenes eseménynek. Csakhogy egyetlen probléma volt a dologgal: a másik oldalon nem volt fogadókészség erre, a tanárok nem voltak vevők a politikai célú akcióra.

Ez feltehetően összefüggésben van azzal, hogy a magyar kormány több előremutató lépést tett az ágazatban, bevezette a pedagógus életpályamodellt, jobb körülményeket teremtve a tanári pályán.

A hátraarc több szempontból is furcsa, legfőképpen azonban azért, mert a szervezet múlt heti közleményében még arra kérte a helyi sztrájkbizottságokat, illetve a sztrájkolni szándékozókat, álljanak készenlétben.

A PDSZ jellemzően politikai célok mentén működik, ezt jól mutatja, hogy Szűcs Tamás, a szervezet elnöke felszólalt a Kossuth téren január elején megtartott ellenzéki tüntetésen, ahol szintén sztrájkkal fenyegetőzött.

Akárcsak a mostani pedagógussztrájk, az is elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?