RIPOSTER

Az év leglátványosabb csillaghullása várható!

Péntek éjjel lesz a Perseida meteorraj maximuma, a szakemberek szerint az idei csillaghullás minden eddiginél látványosabb lesz!

Aki már az elmúlt estéket is a csillagos ég alatt töltötte, jól láthatta, hogy rengeteg meteor hullik már egy héttel a Perseida-maximum előtt is. A szakértők szerint idén nemzetközi szinten is kimagasló aktivitást várnak augusztus 12-13-ra virradóra, de az előtte és utána levő napokban sem fogunk unatkozni - írja a Tűzgömbök Világa weboldal.

Hétfőn 23 óra 30 és 35 perc között délnyugati irányból észak felé egy elég fényes meteort lehetett látni Debrecen nyugati részéről, kb. Debrecen-Józsa körül éghetett el, szinte majdnem elérte a földet

- számolt be az Időkép Facebook-oldalán Jakab László.

Az Időkép szerint a kora esti órákban a Hold ronthat a csillaghullás láthatóságán, de a szombat hajnali órákban mindenképp érdemes lesz kiülni néhány órára a szabadba. Erre pedig a legalkalmasabb helyek a közvilágítástól és a városi fényektől mentes dobtetők, Budapesten pedig a Gellért-hegy vagy a Normafa.

A Perseidák meteorrajt "Szent Lőrinc könnyeinek" is szokták nevezni a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent emlékére. A meteoritok a Föld légkörében elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel: átlagsebessége 59 km/s!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?