RIPOSTER

Álmában törtek rá Bélára a tűzoltók, döbbenet, ami utána következett

A férfihoz tévedésből mentek be a tûzoltók, ő pedig most kártérítést követel.
  • Szerző: Ripost

Az igazak álmát aludta, és talán egy pillanatra azt is hihette, hogy álmodik az a budapesti férfi, akire a tűzoltók törték rá lakása ablakát az éjszaka közepén tévedésből.

Bár viccesnek tűnhet a történet, Béla, a lakás tulajdonosa kicsit sem nevet. Mint mondja: fél éve tart a kálváriája, és megdöbbentőnek tartja, hogy bár a 80 ezer forintos üvegcserét kifizette a ház biztosítása, az ingóságokért – függöny és hangfal, amelynek értéke 150 ezer forint – senki nem vállalja a felelősséget.

"A szomszéd lépcsőházba riasztották a rendőröket, mert valaki öngyilkos akart lenni, ám a címen senki nem nyitott ajtót nekik. Éppen ezért a katasztrófavédelem segítségét kérték, ám azok elnézték a lépcsőházat, és hajnali két órakor rátörték az ablakot a békésen alvó lakómra. Szegény majdnem infarktust kapott a rémülettől, mivel a hatodik emeleten az utca felől nem várt senkit" – mondta a lakás tulajdonosa a Blikknek, aki azt is elárulta: a tűzoltók csákánnyal verték be a dupla üvegű ablakot, amivel elhasították a függönyt és egy hangfal is megsérült. "Miután észrevették, hogy nem a keresett lakásban vannak, továbbálltak. Aznap rendkívül hideg volt erős széllel, de ez nem érdekelte őket" – panaszolta Béla.

Július elején aztán megjött a katasztrófavédelemtől a levél, miszerint a vonatkozó jogszabályok szerint szabályosan jártak el. A jogszabályok szerint az életveszélybe kerülő személyek mentését – mint az első és legfontosabb feladatot – akár anyagi kár okozásával is el kell végezni, az ingatlanba a lehető legkisebb károkozással, az ablakon keresztül hatoltak be. 

"Erre hivatkozva pedig őket nem terheli anyagi felelősség, annak ellenére, hogy a biztosító arról tájékoztatott korábban, hogy a katasztrófavédelem felelősségbiztosítása téríti majd meg a maradék kárt" – mesélte értetlenkedve a tulajdonos. 

A katasztrófavédelem szerint egy hozzátartozó miatt történt a tévedés, aki rossz ablakot azonosított. "Az említett esetnél a tűzoltók szabályszerűen jártak el, ugyanis a bajbajutott hozzátartozója tévesen informálta az életmentés érdekében riasztott tűzoltókat, az ő információja alapján mentek be rossz ablakon egy másik lakásba, így a kártérítés nem a tűzoltók felelőssége" – közölte Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve: életmentés esetén, amikor csak kívülről, az erkélyről vagy ablakból tudnak menteni, célszerű annak pontos helyét meghatározni, ellenkező esetben a hatóság félrevezetésének is minősülhet.

Mivel a tűzoltók a segélykérő irányítására cselekedtek, így nem ők a felelősek. Ebben az esetben a segélykérő és/vagy az öngyilkosságot elkövetni akaró személy tartozik anyagi felelősséggel, hiszen az ő hibájukból történt a tévedés. Azt, hogy melyiküket milyen mértékben terheli felelősség, később az eljárás alatt vizsgálják majd.

És ezeket olvastad már?