RIPOSTER

Allergiás vagy? Íme öt hely, ahová menekülhetsz

Most durvul be igazán a parlagfûszezon, az allergiások számára két hónapig rémálom jön. Megmutatjuk, merre van menekvés.
címkék:
  • Szerző: sl

Allergiások, figyelem! Most kezdődik a két hónapos rémálom! Már nagyon magas a parlagfű pollenszintje Szolnok és Debrecen térségében, amit vörös jellel jelölnek az ÁNTSZ legfrissebb térképén. De már az egész országot telepöttyözik a sárga színű jelek, ami azt jelenti, hogy rengeteg helyen érte el a "magas" szintet a levegő pollenterhelése. És a helyzet csak rosszabb lesz!

De hova meneküljenek az allergiások? Íme az öt tippünk!

1.  Föl a Mátrába!

A magas hegyeken nem terem meg a parlagfű. Az ideális 1500 méter fölötti magasság lenne, mert ott már nincs parlagfűpollen, de Magyarországon ez most, ugye, nem megoldható...

A Mátrával szerencsénk van különleges, gyógyító "szubalpin" klímája miatt: télen-nyáron jó ötlet, és most, allergiások számára különösen.

Ha van rá pénzünk és időnk, irány a Kékestető, a Galyatető, Mátraháza vagy Mátrafüred! Csak az odáig vezető úton vigyázzunk, míg föl nem érünk...

2. Bújj el egy barlangba!

A hazai barlangok levegője általában pollenmentes és tiszta, jót tesz a tüdőnek, a kedélyállapotunknak és az egész szervezetnek.

A hőmérséklet is állandó, a legtöbb helyen 10 Celsius-fok körüli - ez persze kissé hűvös mondjuk egy Balaton-parti napozáshoz képest, viszont cserébe talán nem tüsszögünk annyit... Barlangokat sokfelé találhatunk az országban - az aggteleki cseppkőbarlangtól a Tapolcai-tavasbarlangon át a budapesti Szemlő-hegyi-barlangig a lehetőségek tárháza széles.


3. Lélegezz mélyeket egy sóbarlangban!

Ha városi lények vagyunk, és ódzkodunk a hűvös természetes barlangoktól, választhatjuk a mesterséges sóbarlangokat is!

Ezek városszerte "megteremnek", de sajnos csak rövid időre nyújtanak megoldást, és nem olcsók - nem kevés pénzünkbe kerülhet egy-két órányi egészséges, pollenmentes szippantás...

4. Szaladj el külföldre!

Ez a legdrágább megoldás - és még külföldön sem jó minden hely, mert például a horvát tengerpart is pollentől fertőzött.

A jelszó: minél magasabbra, vagy minél délebbre! Az Alpok magas hegyei között vagy a forró sivatagi tengerparton nincs pollen a levegőben. Jó, persze mi is tudjuk, hogy augusztustól október közepéig ez nehezen megoldható: azt, akinek pénze és ideje is van két hónap vakációra, mi is csak irigyelni tudjuk...

5. Zárkózz be otthon!

A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás a saját lakásunk: azt is (szinte) pollenmentessé tehetjük, de ehhez sajnos gyakorlatilag karanténná kell átalakítanunk azt, hogy ne jussanak be a gonosz kis virágporszemcsék...

Rengeteg a jó tanács, hogyan úszhatjuk meg  tüsszögést odahaza, a rövid hajviselettől és gyakori hajmosástól a szellőztetésmentes életmódon át a szájmaszkos közlekedésig, de be kell látnunk, ez nem a legkényelmesebb életforma... Ezért van még egy egyszerű recept:

+1. Szedd a gyógyszert!

Arra is van egy remek módszer, hogy egyáltalán ne kelljen menekülni: az allergia tünetei a legtöbb embernél szinten tarthatók, ha időben, a főszezon előtt 2-4 héttel elkezdik szedni a számukra megfelelő gyógyszert.

Mivel már sok helyen itt a szezon, ha allergiás vagy, és még nem váltottad ki a gyógyszered, tedd meg most rögtön!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?